SPEEDO SUMMERAR 2013: BÄSTA ALBUM

Här har ni då listan på mina favoritalbum detta år, samt smakprov från respektive alster.

jamesblake

1. JAMES BLAKE OVERGROWN

Overgrown samsas de mest skimrande musikaliska kristaller för 2013 och den är lika komplex som den är homogen. Samtidigt lika precist sammansatt som ljuvligt gränslös, där varenda ton, loop, varenda varsamt ackord och tjusigt slingrande melodi, öppnar upp helt nya och till en början overkliga, men sedan fullkomligt självklara musikaliska landskap. Dystopiskt, intimt och fullkomligt förtrollande.

Laura Mvula 'Sing to the Moon' album cover-1740677

2. LAURA MVULA SING TO THE MOON

Brittiskan Mvula överraskade mig med sitt sällsynt välkomponerade och vackra alster, där hon lyckas med den på papper omöjliga uppgiften att göra jazzig, orkestral soul till en modern angelägenhet. Det ekar av Henry Mancini, Nina Simone och Lauryn Hill, men framför allt fylls denna sensationella debut av Mvulas übermusikalitet och personlighet. Elegans och värdighet har fått ett nytt ansikte.

the-weeknd-kiss-land-1024x1024

3. THE WEEKND KISS LAND

Den officiella debuten blev sannerligen en mäktig och trasig historia. Tesfaynes sakrala skräcksoul är minst lika bitter som den är ljuv, för här handlar det om kärlek på villovägar och en rädd, vilsen människa som desperat försöker anpassa sig till ett nytt sätt att leva. Och ur den rädslan föds märklig och stor, gränsöverskridande R&B.

mack-beats-cover-568x568

4. MACK BEATS CENTRUM

När producenten Marco Saez till slut bestämde sig för att släppa ett album i eget namn, ställer sig ett inspirerat entourage av begåvade rappare och sångare sig på kö, för att få medverka. Resultatet är utomjordiskt bra, med ett utropstecken efter det andra. Utan tvekan, årets mest organiska och sammanflätade hiphopalbum.

John-Grant-Album-Cover-FINAL-1024x1024

5. JOHN GRANT PALE GREEN GHOSTS

Att följa upp sensationella debuten Queen Of Denmark visade sig inte vara någon större match för John Grant. Med den svarta humorn och de hjärtskärande personliga texterna intakta, utforskar han på Pale Green Ghosts ett elektroniskt ljudlandskap, som ligger i perfekt symbios med hans eftertänksamma och drabbande indieballader.

pet-shop-boys-electric-cover

6. PET SHOP BOYS ELECTRIC

När Daft Punk lyckades med bedriften att radera allt som är sexigt, bögigt och svart med disco, gör två brittiska herrar över 50 bast exakt det motsatta och då är inte Electric ens disco i ordets rätta bemärkelse. På vad som såg ut vara en utstakad väg  mot tråkpop gör Tennant & Lowe en radikal U-sväng, tillbaka mot dansgolvet och på sitt tolfte album briljerar dom igen, av samma kaliber som på 80-talet.

drake-nothing-album-2-S

7. DRAKE NOTHING WAS THE SAME

Den stora frågan var om hans husgudsliknande status baserat på mästerverken Thank Me Later och Take Care, i Speedo-anska palatset skulle hållas intakt? Svaret blev ja och även om NWTS var aningen mer tungrodd, är hans avskalade hybrid av hiphop och R&B fortfarande helt i en klass för sig själv. Samtidigt som croonern Drake blickar framåt och inte räds utveckling, även den subtil och sparsam. Det blev nästintill en hattrick.

HAIM-Days-Are-Gone-2013-1200x1200

8. HAIM DAYS ARE GONE

Skimrande 80-talspop samsas med ljuvlig R&B-sång, dansant indie och röjig 70-talsrock och kompotten känns fullkomligt självklar. Begåvade Haim-systrarna är en suverän kraft att räkna med och då talar jag enkom om deras briljanta kompositioner. Detta är poplycka och inget annat.

1-Rewind-the-Film

9. MANIC STREET PREACHERS REWIND THE FILM

Oj. Wow! Vem hade trott att mina 90-talsdarlings, men 00-rocktrötta Manic Street Preachers skulle kunna leverera ett angeläget och vackert album 2013, som Rewind The Film visar sig vara? Inte jag. Men här är den. Och jag retirerar.

oskar-linnros-klappar-slag-s

10. OSKAR LINNROS KLAPPAR OCH SLAG

Den lätt överskattade debuten Vilja Bli är numera ett minne blott. Varför? Hur dom än. Från balkongen. Stockholm. Kan jag få ett vittne? Tunga moln. Klappar och slag. Bl.a. Linnros tar ett bestämt och målmedvetet kliv förbi forna kollegor och ex, för att leverera ett album som andas stor och drabbande pop i varenda cell, por och kammare. Bravo!

 

Plussar även på med ytterligare ett gäng riktigt bra album från det gångna året.

DAVID BOWIE The Next Day

RAHEEM DEVAUGHN A Place Called Loveland

JUNIP Junip

STOR Shere Khan XIII

KANYE WEST Yeezus

JANELLE MONÁE The Electric Lady

HOUSE OF WALLENBERG Legends

M.I.A. Matangi

KELLY ROWLAND Talk A Good Game

CIARA Ciara

BLOOD ORANGE Cupid Deluxe

GOLDFRAPP Tales Of Us

K. MICHELLE Rebellious Soul

Tagged , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: