SPEEDO SUMMERAR 2013: BÄSTA TV-DRAMA

En cancersjuk metamfetamintillverkare, en katt-och-råtta-lek med en kannibal och en FBI-agent och en kanadensisk skådespelerska gjorde starkast intryck under de senaste TV-året.

breakingbad

BREAKING BAD (AMC)

Går också att tagga under rubriken “Årets sena upptäckt”. Efter att ha betat av, de i nedåtgående eskalerande spiraler av ångest och nattsvart humor, eller som vissa vill kalla det; säsong 1-4 + halva säsong 5, i en rasande fart i våras, kom då grand finale, som sannerligen fortsatte sin påbörjade bana mot vad som kan anses som det oundvikliga slutet. Rakt igenom briljant skådespeleri och manus, som höll mig på helspänn rakt igenom. Världsklass.

2013-blog-hannibal-hugh-mads

HANNIBAL (NBC)

En prequel-serie till Röda draken lät som en synnerligen dålig idé på pappret, men mitt intresse väcktes tack vare Mads Mikkelsen och Hugh Dancy i rollerna som Hannibal Lecter och Will Graham. Och dessutom höll mig vaken rakt igenom, som om jag satt på en bädd av nålar. För det första, är detta en av de snyggaste serierna du kan se på TV i år, plus manuset håller väldigt hög kvalité. Men det som höjer detta utöver det vanliga är just huvudrollsduon, där Mikkelsen briljerar som Hannibal, genom en mäktiga balansakt och Dancy med sin Graham likaså. Det slår gnistor om deras samspel och jag kan knappt bärga mig inför säsong två.

orphan_black_bbc_a_l

TATIANA MASLANY (Skådespelerska, Orphan Black, BBC America)

För mig tidigare okända kanadensiskan Tatiana Maslany har synts i små roller i filmer som Eastern promises och Älska mig igen, samt TV-serien En värld utan slut, men tack vare denna drama/thriller/sci-fi-serie får hon ett sensationellt genombrott. Det är inget annat än en magnifik uppvisning, tack vare att hon tar an inte bara en roll, utan flera roller i en och samma serie. Dags för en svensk kanal att köpa hem denna. Omedelbums.

Broadchurch-david-tennant-o

BROADCHURCH (ITV)

David “Lite-svårt-att-skaka-av-Dr-Who” Tennant i all ära, men detta är en uppvisning av Olivia Colman. En lysande skådespelerska som tidigare setts i Tyronnsaur och Järnladyn, men börjar rättmätigt skapa sig en exceptionell renommé. Lägg då till ett ypperligt manus med hög spänningsfaktor, så är TV-lyckan gjord.

Rick Daryl Michonne Oscar

THE WALKING DEAD (AMC)

En uppryckning utan dess like stod The Walking Dead för. Där säsong två höll på att skyffla ner hela serien i graven, gav säsong tre en ny, inspirerande vitamininjektion till zombieserien. Sällsynt spännande TV-action.

uktv-gillian-anderson-the-fall-3

THE FALL (BBC TWO)

Jag säger bara en sak; Gillian Anderson.

Plus två hedersomnämnanden:

GAME OF THRONES – Tack vare The Red Wedding-avsnittet ryckte GoT upp sig radikalt efter en sömnig, långsam och nästintill plågsamt tråkig säsong och plötsligt var den med i spelet igen. Hoppas dom lyckas hålla upp detta i nästa säsong.

BRON – Visst en aning uppskruvat i andra säsongen, men fortfarande grymt underhållande och kemin mellan Sofia Helin och Kim Bodnia går bokstavligt talat att ta på. Riktigt bra svensk TV-drama, helt enkelt.

Tagged , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: