ALBUM: M.I.A. – MATANGI

Hon fortsätter att ånga på, den kära M.I.A.

MIA_Matangi_Cover

M.I.A. MATANGI (Interscope/Universal) @@@

Att lyssna på M.I.A. är som att kliva in i en psykadelisk, indie-pop-hiphop-Alice-i-Bollywood-dimma av kompromisslöshet och galenskap. Det är uppfriskande, stundom lysande, men även utmattande. Det är ett sedvanligt myller av ljud, upptåg och musikaliskt genreöverbyggande som jag varje gång jag lyssnar på henne, överväldigas av. Över pulserande beats och hypnotiska arrangemang, studsar hon likt en åsiktsstark Duracellkanin  med hennes vokala signum, en hybrid av rap och sång, som en oigenkännlig krydda. Men samtidigt som lekfullheten inte känner i princip några gränser och därmed skapar ett helt öppet landskap med oanade möjligheter, blir det samtidigt väldigt utmattande att lyssna på henne i längden och detta gör också livslängden på Matangi lite oförtjänt kort. Men det blir sannerligen aldrig tråkigt och det blir allra bästa i två år gamla singeln Bad girls, där lekfullheten och friheten hittar en äkta och kompromisslös kanal, samtidigt som det ligger en briljant låt i grunden. Hon träffar även helt rätt i reggaehypnosen Double bubble trouble och i The Weeknd-samplade Exodus.

Tagged ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: