ALBUM: HAIM – DAYS ARE GONE

Ett av årets mest imponerande debuter är här.

HAIM-Days-Are-Gone-2013-1200x1200

HAIM DAYS ARE GONE (Polydor/Universal) @@@@

Den charmiga, råa kalvigheten hade inget tak när systrarna Haim förförde sin publik på Way Out West i somras och frågan för mig efter den spelningen var om dom på sitt debutalbum skulle kunna få ordning på det oslipade och bångstyriga i uttrycket, utan att förlora skärpan och stringensen i sin musikalitet. Det korta svaret är; ja, dom fick ordning på det. Med råge. För Days Are Gone hoppar mellan genrer på samma sätt som systrarna hormonstint röjde på WOW-scenen i augusti, men albumet förlorar aldrig fokus, tack vare systrarnas totala närvaro och hängivenhet oavsett vad dom tar sig an. Dom lyckas helt enkelt integrerar sin rastlöshet med sin musikalitet, utan att jag som lyssnare ska känna mig splittrad eller orolig. Det här är tvärtom en ren njutning.

Här samsas 70-talsrock, R&B, indie och 80-talspop på helt samma villkor och till synes utan friktion. Och det är 80-talsvibbarna med effektiva kompositioner, snärtiga produktioner och arrangemang som gör sig starkast hörd och påmind.  Med den äran. För systrarnas klanderfria låtar kunde ha platsat på vilken mästerliga popplatta som helst, från det ljuva 80-talet, men med skillnaden att Haims imponerande sånginsatser mest påminner om vokalgrupper inom R&B-genren och deras sätt att attackera ord, fraser och nyanser. Visst, dom bränner av mästerliga Falling redan som första spår och den är omöjlig att toppa, men här finns ett radband av eleganta pärlor. Närmast efter finns t.ex. If I could change your mind, skimrande och stor pop. Se sen titelspåret, läckra Days are gone, nästintill synthdisco, som hämtat ur ett tidigt 1985. Och det är definitivt inte slut där, för albumet är fyllt med liknande ljuva moderna poppärlor. Hatten av för Haim!

Tagged , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: