DANS: CULLBERGBALETTEN – PLATEAU EFFECT

Stundom bländande, stundom tråkigt blir det när Cullbergbaletten och Jefta van Dinther sammanflätas.

Plateau Effect Cullebrg Baletten Koreograf Jefta Van Dinther

CULLBERGBALETTEN/JEFTA VAN DINTHER PLATEAU EFFECT @@@

KOREOGRAFI Jefta van Dinther
DANSARE 9 st i Cullbergbaletten
LJUDDESIGN David Kiers
LJUSDESIGN Minna Tiikkainen
SCENBILD SIMKA
FOTO: Urban Jören

Höstens program på Dansens Hus bjuder på verk av bl.a. Philippe Blanchard, Pontus Lidberg , CCAP och Charlotte Engelkes, men min höst på Barnhusgatan 14 börjar med Cullbergbalettens Plateau Effect, koreograferad av Jefta van Dinther. Och aftonen börjar som så ofta dansaftnar börjar, men en sällsamt vacker och förtrollande inledning där sex av styckets nio dansare står nästan i knäna på publiken, framför ett stycke tyg som spänner sig från golv till tak. Eller snarare, böljande från golv till tak. Ackompanjerade av hypnotisk, elektronisk musik med sång på någon slags spårkhyprid bestående av engelska, holländska och tyska (tror jag i alla fall), blir dansarna som ett med det gråa tyget och suggestivt eskalerar det stillsamma introt till en vacker och explosiv tavla. Men sen då?

Birgit Cullberg-stipendiaten, holländaren Jefta van Dinther som för två år sedan gjorde The Way Things Go för Cullbergbaletten, arbetar med att utmana och vilseleda sin publik med ljud, ljus och koreografi som mest kan liknas vid ett drömliknande tillstånd där scener, scenografi och rörelser är föränderliga och förgängliga. Sömlöst och friktionsfritt vävs dansarna in och ut ur (tyg)styckets gråa massa, vilket också belyser verkets svaghet, identitetslösheten. Eller är den faktiskt en styrka? För huvudrollen görs ju ändock av ett gigantiskt, grått lakan. Dansarnas roller i verket är den av de osynliga skruvarna, muttrarna och spikarna, som håller ihop ett bygge och sett ur det perspektivet, då är allt i sin ordning. Då är t.o.m. till viss del helt fulländat. Dom utgör stommen i ett verk som stundtals är helt bländande, men stundom också riktigt tråkigt.

Tagged , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: