ALBUM: KANYE WEST – YEEZUS

Med nya albumet som kom i juni, trampade han åter igen ny mark, med en ambivalent eftersmak.

yeezus

KANYE WEST YEEZUS (Def Jam Recordings) @@@

Egot är fortfarande intakt och lämnar en definitivt inte oberörd. För du blir antingen smått road eller bara irriterad över mannens självcentrering. Men det är i slutändan villkorslösa och uppfriskande punkattityden på sjätte albumet som skapar den välbehövliga dissonansen för att föra vidare både hiphopen och West uppenbara och nästintill maktfullkomliga talang. Den tar sin lilla tid genom ett myller av autotunes, otillgängliga melodier, kniviga arrangemang och stundom är det bara rent och skärt olyssningsbart. Men han envisas, han är enträgen och det går till slut inte att värja sig. Det är något med ilskan, kompromisslösheten och den där oviljan att fastna i gamla mönster som får mig att inte heller vilja ge upp på lyssnandet.  Men den ambivalens som spökar genom albumet, både vad gäller text, musik och arrangemang, skapar även en ambivalens i mig som lyssnare. Är det mästerligt eller märkligt? Politiskt eller parodiskt? Jag hamnar till slut där någonstans mitt emellan.

Tagged ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: