LIVE: WAY OUT WEST – LÖRDAG

Lördagen på Way Out West 2013 var definitivt en värdig avslutning på årets festival.

WOW-Kendrick4,CB

WOW 2013 var den första för mig och även om det redan innan festivalen startade hade begåvats med två avhopp, som jag sörjde, Solange och The Roots, fanns där ändå ett gäng intressanta artister jag vill se. Så det nätdissen som WOW fått för sin sk sämsta line-up någonsin, har jag svårt att förstå. Jag menar Kendrick Lamar, Beach House, James Blake, Bat For Lashes, Junip och Miguel bara för att nämna några. För mig var det en musikalisk smörgåsbord som jag inte ville sluta äta av.

Lördagen började med att jag slängde ett getöga på hiphoplegendarerna Public Enemy, som jag inte har någon direkt relation till och den relationen stärktes väl inte av spelningen på Flamingoscenen. Energin från scenen och publiken var det inget fel på, så länge dom körde sina låtar, men alltför långa mellansnack med en hel massa salespitchar kring sina twitterkonton och hemsidor, gör att tempot avtar. Tar istället en paus innan Cat Power entrar Azaleascenen. Hon gav till början ett litet förvirrat intryck och strödde på mina farhågor om hennes påstådda svajighet på konserter. Men så fort hon satte igång att sjunga blev det annat ljud i källan. Det är en sargad och bräcklig kvinna, som väller ut sitt innersta och sitt hjärta i sina sånger.  Det är stundom otroligt vackert, stundom väldigt oberäkneligt.

james

En av kvällens vackraste timmar bjöd britten James Blake på. Med vårens vackraste album Overgrown i bagaget återstod att se om han skulle lyckas återskapa albumets magi. Och visst gör han det. Med råge. Han är banne mig en musikalisk magiker. Hans fantastiska låtar från Overgrown får ett nytt djup och bredd, genom att han på något sätt återskapar dom för oss, där och då, i Slottskogen. Oavsett om det handlar om den vibrerande basen som skakar oss i grunden, det tunga dansanta beats som slår ut vilken låtsas-DJ-artist som helst elller om det är sköra, kristallklara looparna som går in själ och märg. Otroligt vackert.

Sen var det dags för Kendrick Lamar och jag säger bara DAMN! Vilken artist! Denna unge, seriöse man har oss i sin våld, från första stund han kliver upp på scenen och han bjuder upp till ett riktigt fett hiphopparty. Groovet är tungt och bandet är slipat. Hans rika och rytmiska texter, hans melodiösa rhymes och hans mäktiga generositet gör att vi älskar honom. Han kör inte heller något tramsigt publikfrieri, som gör att konserten känns ärlig och rak. När han sedan skalar av allt och kör ett parti acapella, är det så tydligt varför denna unge man står där han står. Fantastiskt bra.

alicia

Kvällen avslutades för mig med Alicia Keys, som jag har en lite ambivalent relation till. Stundom helt fantastisk med sin raka soulstämma och hon har en bunt låtar, som är helt outstanding. Men har inte kommit tillfreds med hennes präktighet, som alltid finns med där på hennes album. Igår kväll insåg jag att hon har ju inte direkt några ambitioner att ens sudda bort den. För hennes konsert är mer av den traditionella och klassiska sorten, där det inte finns några större ambitioner att göra nydanande soul, utan köra det klassiska hantverkstilen. Då landade det lite för mig och jag kunde njuta av hennes radband av hits. Min all-time-Keys-favoritlåt You don’t know my name var fantastisk live, men slogs ut av Unthinkable (I’m ready) som hon gjort ovanligt sensuell och känslig. Men hon fick det även att lystra till i den avskalade Listen to your heart, från vad som måste vara hennes tråkigaste platta hittills. Hon gjorde en elegant avslutning på WoW-helgen och det är inte annat än att tacka WoW för denna helgen och för det smörgåsbord av finfina artister dom har lyckats landa i Slottskogen.

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: