LIVE: WAY OUT WEST – FREDAG

Dag två bestod till stor del av idel begåvade kvinnor, men sedan också en exceptionellt begåvad herre.

Miguel

Plötsligt förstår jag vad artisten Sibille Attar handlar om, för debutalbumet Sleepyhead som pga alltför ointressanta låtar lämnade mig frågande om vad hypen handlade om. Men som liveartist är hon enkom strålande. Hon lyfter sitt material tack vare sin fascinerande närvaro och ljuvliga stämma, som båda kanaliserar musikaliska andar av flera egensinniga kvinnliga artister. Nu ska hon bara slipa sina låtskrivarskills, så hon kan bjuda oss på fler magiska stunder som öppningslåten Go On.

Den kaliforniska systertrion Haim kan väl närmast beskrivas som musikalisk hybrid mellan Fleetwood Mac och ja, säg Destiny’s Child eller någon liknande R&B-grupp. Musiken är starkt inspirerad av 70-talsrock, medan dom vokalt attackerar texterna som en vokalgrupp i soulgenren. På platta är det en extremt lyckad kombination, dock har dom en bit kvar till samma ekvilibrism live. Dom är lite som hormonstinna ungtjurar på grönbete, där dom sannerligen ger allt och mer därtill, men det är också där som det musikaliska råheten och buffligheten, som är en del av deras charm, bara känns oslipat och splittrad. Att dom t.ex. lite halvslarvar med sin fantastiska Falling är lite av en besvikelse. Ja, för begåvning finns, i överflöd och förmodligen handlar det om att trion behöver slipa på sitt hantverk.

11o=WOW-BatForLashes2,CB

Natasha Khan, aka Bat For Lashes, stod på Azaleascenen och strålade i kapp med solen. Jag hade mina tveksamheter om hur hon skulle låta live plus att senaste albumet The Haunted Man, var lite av den försumbara sorten, men alla mina tveksamheter bara blåstes bort när Khan tog ton. Det är något trollskt och förförande med hennes stämma, som är minst lika klar, skör och värdig live som på skiva. Stundom känns festivalscenen alldeles för stor och anonym, för hennes teatrala och subtila musikaliska sfär, där texterna ofta är näst intill poetiska. Men lika mycket som hon ger allt, är publiken sannerligen med henne. Som när hon levererar en magisk Laura, då känns det plötsligt som om hela Way Out West stod helt stilla en stund. Eller titelspåret från senaste albumet The haunted man, med delar av hennes band som backar upp som ståtlig manskör. En helt förtjusande timma med Bat For Lashes.

För mig avslutades kvällen på ett exceptionellt underhållande sätt med amerikanske R&B-croonern Miguel. Med fantastiska Kaleidoscope Dream från ifjol i bagaget förförde han sin WoW-publik, som i princip var beredd på att äta ur hans hand, om han så bad om det. Män i den genren har en förkärlek ofta till sig själv, som i viss grad kan vara underhållande, men i för stora mängder blir direkt olidlig och jag tycker ändå att Miguel håller sitt stora ego i schack och bjuder oss på stor underhållning. Han anses vara en av de som kan föra R&B-genren framåt och samtidigt som han definitivt blickat bakåt, på bl.a. Prince. Sen är han en fantastisk sångare, som leker med rösten som ett instrument, utan att fastna i wailträsket, som det så lätt skulle kunna hända. Visserligen blir Pussy is mine-passagen helt ointressant och funkar inte ens ur ett humoristiskt perspektiv. Hela det känns bara fel. Tack och lov att timman räddas av bl.a. Adorn och How many drinks?.

En liten parantes. Stannade en kvart på The Knifes spelning. Klarade inte av mer. Har under mina år som verksam på den moderna dansscenen sett så mycket konceptuellt trams, att jag INTE vill se det på en musikfestivalscen. Även om det ska ges en eloge till syskonen Dreijer som vill skaka om den vanliga föreställningen om vad som ska göras på en rockscen. Men ändå. Biter inte på mig.

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: