ALBUM: MACK BEATS – CENTRUM

Kan det vara så att årets svenska album redan är här?

mack-beats-cover-568x568

MACK BEATS CENTRUM (Hemmalaget/Sony) @@@@

Marko Saez aka Mack Beats har ombesörjt oss med produktioner för artister som Mohammed Ali, Aleks och Stor, men att från den dolda rollen som producent ta ett kliv fram, till att släppa skiva i eget namn, är inte givet. Framför allt garanterar det inte att resultatet blir bra. Men en mer nyanserad och rik hiphopskiva än Centrum får du i dagsläget leta efter. Mack Beats har inte bara samlat Sveriges tydligt inspirerade hiphop- och R&B-elit, han samlar även sina egna musikaliska inspirationskällor, när varvar in både folkton och jazz (bl.a. med trumpetisten Goran Kajfes som gästar i Kronan cirkulerar) in i sina beats. Det som först och främst imponerar mig är att allt känns fullkomligt organiskt. För ett album av det här slaget, med en ny gästartister per spår, skulle lätt kunna bli splittrad, men Mack Beats håller i de musikaliska trådarna med säker och svängig hand, där gästartisterna villigt lystrar till.

Albumets storhet anas redan i öppningsspåret Tre legender, där mina darlings Mohammed Ali levererar blytunga och sylvassa rhymes, som stinger och berör. I magiskt vacker symbios med melankoliska stråkar och snortajta beats. Jag kapitulerar redan där. Och det var alltså bara början. Sen kommer singeln Barriärer, minst lika magisk den. Och Inte backa bakåt, där Aleks åter igen knockar mig med sin guldstrupe och får mig att längta efter ett nytt soloalbum. Och I centrum, med sina utomjordiskt vackra folktoner som varvas sömlöst med JaQes totala och uppslukande närvaro i hans rhymes och rap. Shit, hur bra får det lov att bli?? Inte ett spår ramlar ur ramen. En annan stor stund är den fantastiska Lägg dig ner, med nya begåvning Julia Spada, som låter som en svensk R&B-version av Elly Jackson (La Roux).

Albumet varvar melankoli med intensitet, hjärta med hjärna, swag med stil, allting helt organiskt och jag kan inte annat älska detta. Det är hatten av för magikern Mack Beats, som tillsammans med suveränt entourage levererar ett mästerligt album.

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: