ALBUM: OSKAR LINNROS/ JUNIP/ STOR

Tre album som sent omsider får sin stund i Speedo-solen.

oskar-linnros-klappar-slag-s

OSKAR LINNROS KLAPPAR OCH SLAG (Dundra/Universal) @@@@

Finfina debuten Vilja Bli fick se sig omsprungen av kompanjonen Adams-Rays bländande Svart, Vitt Och Allt Däremellan, men det tar han igen med råge på nya Klappar Och Slag. Rak och stolt tar han bestämda kliv och fyller sitt album med mer soul, gospel och lekfullhet än vad jag någonsin kunnat vänta mig. Hur dom än är mäktig bortom sin snygga popkostym, med sina smygande gospelkörer och pulserande driv. I Kan jag få ett vittne? väver han inte bara in Marvin Gays låttitel, utan även en subtil och varm hyllning till den musikaliska era som Gaye verkade i. Och fastän några spår balanserar farligt nära det banala, finns inget som kan ta ifrån honom storheten i spår som 60-talsdoftande Stockholm och suggestiva Tunga moln. Eller som kronan på verket, Från balkongen. Ur ett ljuvligt vardagligt perspektiv skapar Linnros stor, känslig och hoppfull popmusik.

junip

JUNIP JUNIP (City Slang/Kosmos) @@@@

Långsamt leder också någonstans. Ja, för Junips andra album har synnerligen bidat sin tid. Ända sedan releasen i april har den puttrat där i faggorna och väntat på explodera i all sin prakt. Molande, beroendeframkallande och metodiskt bygger José González, Elias Araya och Tobias Winterkorn upp sin mörka och metalliska ljudbild, som vid första anblick är det enda du hör, men så småningom börjar dom vackra melodierna sippra fram genom springorna och etsar sig sedan fast, för att inte släppa taget. Jag menar Line of fire, Your life your call och After all is said and done, vad säger man? Mäktigt. Och ett album jag var redo att droppa för länge sen, har istället växt sig till ett av vårens självklaraste och varmaste.

stor

STOR SHEREKHAN XIII (Redline/Universal) @@@@

Det är egentligen väldigt enkelt. Lyckas du sammanfläta en svängig produktion, täta rhymes och melodiösa kompositioner tillsammans med humor, hjärta och hjärna, för att sedan krydda det med en perfekt dos respekt/respektlöshet för sitt hip hop-förflutna, men samtidigt visa en uppfriskande hänsynslös framåtanda, då är saken biff. Enkelt eller hur? Värd att nämnas är Linda Piras magiska munläder som ger Stor en match i Psycho och Rom & kush. Allt som allt får Stor det på sitt efterlängtade debutalbum att kännas så självklart och enkelt. Vilket definitivt gör detta till Stor svensk hip hop-stund.

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: