ESC 2013: FINALEN

Japp, då var vi här då. Kvällen alla musikälskare har väntat på.

mede

Både årets Melodifestival och Eurovision har känts lite avslagen för mig, för som jag tidigare påpekat, tror jag att jag tog ut mig lite ifjol i och med Loreens segertåg. Det var på något sätt det bästa någon kunde ha gjort med MF och ESC. Och något liknande lär dröja, innan vi får uppleva det igen. Med det sagt, var årets två kval underhållande som alltid och framför allt en vinst för svensk underhållnings-TV. Jag menar bildproduktion, Edward af Silléns manus, Petra Medes skärpa, riv och elegans både vad gäller guidning genom programmet och ESC-historia, men framför allt Lynda Woodruffs magnifika sketcher. Sorry Sarah, men Lynda har tagit över dig nu. Det var längesen jag såg en TV-karaktär, som under några korta minuter totalt undanmanövrerar allt och alla. En svensk TV-klassiker.

Margaret-Berger-Should-Win-Norsk-Melodi-Grand-Prix

Sen har vi då finallåtarna. Denna saliga blandning av pseudopop, överdramatik, Eurovision-kitsch, ja, allt det som gör detta programmet så ljuvligt att titta på. Allt är sig likt och samtidigt inte. Jag menar, på något sätt är man ändå aldrig beredd på Rumäniens kastratoperadisco, grekisk alkofest eller den vitryska mashupen av Anna Books Samba Solero (hette den så?) och fjolårets grekiska Afrodisiac. Den goda ESC-smaken har definitivt inga gränser. Men har ändå hittat några låtar som föll ESC-Speedo på läppen och i en perfekt värld så ser slutresultatet ut som följer ikväll:

1. NORGE Margaret Berger I feed you my love @@@@

Älskar detta! Det modernaste och läckraste i år. Tunga beats och oväntat aggressiv elegans mot Bergers sköna sång, borde ge Norge topp-5 minst. Årets Speedo-låt i ESC.

2. NEDERLÄNDERNA Anouk Birds @@@@

Vem hade trott liksom? Anouk? I snygg schlagrig Lana Del Ray-rip off som vinner på sin enkelhet.

3. ISLAND Eypor Ingi Gunnlaugsson Eg á lif @@@@

Musikalballad på isländska framförs trygg, varmt och utan överraskningar, men som framkallar gåshud.

4. SVERIGE Robin Stjernberg You @@@@

Fortfarande en otroligt snygg låt och hoppas sannerligen han håller nerverna i schack. För då kan det bli hur bra som helst.

5. FRANKRIKE Amandine Bourgeois L’enfer et moi @@@

Bara titeln är värd topp-5, Helvetet och jag. Lite rockiga toner kontra rivig sång på franska – svårt för generellt, men oemotståndligt i ESC.

6. AZERBAIJAN Farid Mammadov Hold me @@@

Märklig, men snygg scenshow och kvällens ögongodis i en habil schlager-pop-midtempohistoria. 2014 i Baku?

7. IRLAND Ryan Dolan Only love survives @@@

Danspop på sitt lite charmiga daterade ESC-sätt, men det fungerar tack vare bra energi på scen och effektiv refräng.

8. FINLAND Krista Siegfrieds Marry me @@@

Lätt enerverande och jobbigt, men Siegfrieds pigga energi och scenshow blir jag glad av. Och att lyckas vända mossigt bröllopstema till en liten politisk tvist, det ska hon ha en eloge för.

9. UNGERN ByeAlex Kvedsem @@@

Det är just såna här låtar som gör den här tävlingen så rolig. Var annars skulle man kunna få loj, skön hipsterpop från Ungern?

Så skickar jag alla mina ESC-lyckoönskningar till Margaret Berger och Norge, för bättre än så blir inte det i årets startfält.

Tagged , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: