ALBUM: HOUSE OF WALLENBERG – LEGENDS

Kaxig och bra svensk discohouse tillhör inte till vanligheterna, men här har vi ett exempel.

houseofwallenberg

HOUSE OF WALLENBERG LEGENDS (Mums Mums Records) @@@

Helt utan pardon och lika kaxigt och självsäkert som vilken fabulös New York-diva som helst, gör Farstasonen Petter Wallenberg discohouse från hjärtat och den djupaste av maggropar. För något som kunde ha slutat i en plottrig och desperat 90-talspastisch med avdankade f.d. popdivor, blir istället en livfull, köttig och vibrerande hommage till ett dansgolv tillägnat divor, bögar, transor, flator, kvinnor, män och alla dom som någon gång i sitt liv behövt stå upp och fajtas för sitt namn, sin person, sin rätt att finnas. Där dansgolvet blev till en frizon, ett hem och till slut även en väg ut mot något nytt. 

Visst är den musikaliska vägen krokig på Legends, men här samsas alla på samma förutsättningar och det är att få sin röst hörd. Och även om albumets andra halva saknar lite av öppningens musikaliska pondus och riv, så håller Wallenberg fanan högt och stolt rakt igenom. Han ger inte vika och han gör sannerligen sin röst hörd. Kronan på verket är magiska Be somebody med den framlidne Octavia St. Laurent, som hade en framträdande roll i dokumentären Paris Is Burning från 1990. Ja, för där har Wallenberg hittat svärtan, längtan och stoltheten, utan att för den skull be om ursäkt för de stora känslorna. St. Laurents böljande, fylliga stämma över de pockande beatsen och de sorgsna stråkarna, gör Be somebody till ett av de senaste årens bästa svenska låtar. 

 

Tagged , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: