ALBUM: JUSTIN TIMBERLAKE – THE 20/20 EXPERIENCE

En snyggt och ambitiöst förpackad återkomst som dock tröttar ut mig.

Justin-Timberlake-900-600

JUSTIN TIMBERLAKE THE 20/20 EXPERIENCE (RCA/Sony) @@

Efter suveräna debuten Justified (2002) och den minst lika bra uppföljaren FutureSex/LoveSounds (2006) kom det att dröja ytterligare sju år innan ett nytt alster skulle dyka upp. Av någon outgrundlig anledning har han satsat på filmkarriären, som visat sig vara tämligen intetsägande, när det är musiken som borde vara hans huvudfokus. För det har aldrig rått någon som helst tvekan om att Memphis-gossen är begåvad, jag menar hur djävulskt bra är inte t.ex. Like I love you. Fortfarande Justins stora stund i mina ögon.

Musikaliskt har det väl egentligen inte hänt så mycket sen senast. Det är fortfarande Timbaland-pop kontra Justin-soul. På gott och ont. Med den stora skillnaden är att ambitionerna ligger betydligt högre än på tidigare album. Här blickas det bakåt till den en musikalisk era på 60- och 70-talet, då låtarna var långa, tonartsskiftningarna många, samt rytmiseringar och harmonier skiftande. Anslagen är som ni hör svulstiga, samtidigt som kompositionerna visar sig vara snitsiga och eleganta. Det är ett rejält hantverk, där de flesta låtarna klockar kring 7-8 minuter.

Men jag tröttnar. För oavsett hur snyggt det är förpackat och hur (kanske lite för genomskinligt) supermusikaliskt det må vara, så blir det här tråkigt. Det har lagts en sån enorm tyngdvikt på seriositet och variation, att Justaland har glömt bort soulen, bettet och att ha roligt. Allt är så förbannat seriöst, svulstigt och ansträngt. Och har inte Timbalands bäst-före-datum passerat? Vem orkar höra honom mässa trött i bakgrunden, såsom han gjort i år och dar? Men när fokuset läggs på rak pop, då ploppar plötsligt även soulen fram. När dom slutar försöka och går på känsla. Som i fantastiska Mirrors eller avslutande Blue ocean floor, där Justin kommer in på en helt ny domän både vad gäller bredd, djup och själ.

Tagged , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: