ALBUM: JOHN GRANT – PALE GREEN GHOSTS

Grant visar med sitt andra alster att debuten för tre år sedan sannerligen inte var ett lyckokast.

Pale Green Ghosts

JOHN GRANT PALE GREEN GHOSTS (Bella Union/Universal) @@@@

Det är något kusligt med John Grant. Hans massmördarblick på konvolutet och den snygga, rysliga videon till titelspåret kan sätta stora skälvan i vem som helst. Medan hans varma, mörka baryton som motsats omfamnar mig med en närgången känslighet och krispig skärpa. Men det kanske är just det, som är så förförande med honom. Balansgången mellan det bräckliga och mäktiga, värmen och hotet. Ska jag bli rädd eller be om en omfamning? Lite av båda, skulle jag tro. Och jag undrar, är massmördarsoul en musikgenre?

På Grants andra soloalbum Pale Green Ghosts, döpt efter de ryska olivträd som står utanför staden han växte upp i, återfinns den nattsvarta humorn, den öppenhjärtiga svärtan och kristallklara känsligheten från magnifika debuten Queen Of Denmark, men har delvis fått nya ytterkläder att värma sig med. Musikaliskt har hans 70-talsfolkrockkostym fått en vibrerande, elektronisk ytterrock som både accentuerar och förhöjer tydligheten i Grants kompositioner, samtidigt som det också, åter igen, stundom förstärker den där isande, kusliga känslan. Ska han attackera mig med en yxa? Eller en kram?

Hans texter är fortfarande kantade av en nästan otäck personlig touch, där en förbittrad separation står i fokus. Lyssna bara på GMF. Svärtan och humorn hand i hand. Sen har vi Why don’t you love me anymore, där Sinead O’Connor gör ett av flera körinsatser på plattan. Och det är fullkomligt logiskt att hon är med, med sin gränslösa, desperata, ja, nästan gutturala stämma. Som en total kontrast till Grants kontrollerade, distinkta sorgestämma. Resultatet är magiskt. För att inte tala om avslutande Glacier, som kan ses som Grants bidrag till “It gets better”-kampanjen, där han beskriver smärtan som en glaciär som skär igenom en för att skapa djupa dalar och spektakulära landskap. Hjärtskärande vackert.

Tagged ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: