LIVE: NAS PÅ BERNS

Vilken fantastisk kväll han bjöd på, käre Nas!

nas-kingsize-2013-S-foto-markoholmgren

NAS Life Is Good Tour, Berns Salonger, 14 mars 2013. @@@@

Mannen som fick mig att upptäcka och älska hiphop som jämngammal 20-åring 1994 med mästerverket Illmatic, stod på Berns scen inte bara en gång, utan två gånger i torsdags. Detta då den första konserten såldes ut och en extra lades in som matiné. Jag fick se honom på kvällskonserten, eller “the real shit” som han själv beskrev det som. Jag hade inte sett honom live tidigare och var lite orolig hur disciplinen var hos denna stjärna, med tanke på att två konserter en och samma dag, kan innebära ett nedköp för den sena publiken. Men icke då, vi får se och höra en professionell och tämligen taggad Nasir Jones, som med sina tjugo år i branschen tydligt visar sina yngre kollegor var skåpet ska stå.

Ackompanjerad av DJ Green Lantern och trummisen/soulcroonern Eddie Cole, bjöd Nas på ett avskalat och fett svängigt gig, där en engagerad och respektfull publik, helt klart tänder Nas och den vanligtvis ganska sammanbitne rapparen, spricker upp i leenden flera gånger under kvällen. Det bjuds på ett radband av hits från hans imponerande låtkatalog, där klassiker som The world is yours, Represent och N.Y. State of mind, får publiken och undertecknad att koka, men även material från fjolårets fantastiska Life Is Good imponerar. Först och främst då World’s an addiction, mästerlig i sitt avskalade arrangemang även live, och även om Eddie Cole gör en fantastisk insats, saknar jag Anthony Hamiltons djup och botten, men låten är så stark i sig, att det bara blir en parantes.

Hans professionalism står inte heller i vägen för autenticiteten i hans berättande. Han är den äkta varan, proklamerar tydligt, stolt och starkt som sin bakgrund i Queensbridge, även om han nu befinner sig i en del av världen. För som han säger, hans vapen är hans mikrofon. Och orden. Vilket blir magiskt och uppenbart i One mic. Han är värdig, karismatisk och samtidigt så anspråkslös, att hans musik i och med det blir ännu mer tilltalande. Jag lämnade med andra ord Berns trött i fötterna, men så lycklig i själen.

Tagged ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: