ALBUM: LAURA MVULA – SING TO THE MOON

Det jag trodde skulle vara en rak soulplatta, visade sig vara klart mer svårare att genrebestämma. 

Laura Mvula 'Sing to the Moon' album cover-1740677

LAURA MVULA SING TO THE MOON (Sony) @@@@

De första lyssningarna av Sing To The Moon är tämligen förvirrande. För den musikaliska resa som 25-åriga brittiska kompositören och sångerskan Laura Mvula bjuder på är sällsynt mäktig och nyansrik. Och den saknar motstycke. Jag kan i alla fall inte erinra mig om en artist som så fjäderlätt och sömlöst trampar genom flera årtionden av musikhistoria, samtidigt som slutresultatet är så vibrerande och vackert. Det andas mörk jazz, i samma anda som Nina Simone, men även filmmusik i Henry Mancinis spår, Lauryn Hill, konstmusik och gospeldramatik. Och jag inser att jag inte kommer sitta säkert en förutsägbar sekund under den kommande musikaliska timma Sing To The Moon erbjuder.

Mvula är en klassiskt skolad kompositör på Birminghams musikkonservatorium, vilket givetvis laddar hennes kompositioner med förstärkt självförtroende och mod. Mångfacetterade melodier, som är känsligt inbäddade i vackra stråkarrangemang och/eller pulserande, vibrerande brassektioner. Ömsom lekfullt, ömsom svärta. Men all de här lustfyllda kompositionerna och arrangemangen, vore inget om inte Mvula själv sjöng dom med den inlevelsen och fullkomliga känsligheten. Hon har gett sig en stor kostym att fylla och det gör med den värdigheten. Mot slutet kanske några av låtarna försvinner in i en lätt sömnig, flytande jazzdimma, men eftersom Laura även där är skärpan personifierad, blir de få luddiga kompositionerna bara en flyktig parantes.

Tagged , ,

One thought on “ALBUM: LAURA MVULA – SING TO THE MOON

  1. […] Prince, ni får även se denna underbara kvinna från brittiska öarna, vars briljanta debutalbum Sing To The Moon ni absolut inte får missa. Ett album som svänger genom flera musikaliska tidseror, som om det […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: