TV: MELODIFESTIVALEN 2013 – FINALEN

Sexveckorsbubblan når nu sitt slutmål, med en vad som ändå måste sägas bli en rafflande final.

anton-ewald

Har under årets deltävlingar känt en stark ovilja till att blogga om Melodifestivalen. Tog jag ut mig ifjol i och med Loreens ångvältsliknande segertåg? När Sverige faktiskt visade den goda smaken att ha god smak. För med Loreens seger både i MF och ESC, gissar jag att toppen är nådd. Bättre än så blir inte det här underhållande och synnerligen pesudomusikaliska spektaklet. Med årets finalstartfält blir det faktum väldigt tydligt. Ja, länge såg det ut som om svenska folkets goda smak hade förbrukats under fjolåret och inte hade några planer som helst, på att återvända. Eller snarare, tanken om att vara med och bekosta ett till ESC, fick svenskarna att rösta som om dom berikats med hjärnblödning om och om igen. Men sista deltävlingen och andra chansen gav lite återupprättelse till svenskarnas goda smak. Dock är det en smärre skandal att varken Janet Leon eller Anna Järvinen får förgylla den mansdominerade finalen, då deras Heartstrings respektive Porslin tillhör årets toppskikt vad gäller låtar och framträdande. Medan Amanda Fondell dränkte/slaktade fantastiska finalstarka låten Dumb med sin svamlande, tillgjorda och fullkomligt obegripliga engelska. Synd på extremt rar ärta.

Sedan har det för mig till mycket och mån handlat om pausunderhållningen. Eller ska vi kalla det Behållningen. När Danny Saucedo fick släppa sina krampaktigt hållna manuskort i första deltävlingen och köra ett lysande shownummer, Karl för sin kostym, i koreografi av Roine Söderlund, ja då blir det stor underhållning. Dessutom visar han vilken briljant dansare han är. Kryddat då med Lena Philipsson, som med Kroppstrumpa Inc. visade var showskåpet ska stå. Påföljande veckor sprakade det om Bollywoodversionen av In the club, plus en fantastisk/nostalgisk comeback med Alcazar. Underhållning av hög klass.

Men tillbaka till tävlingen, vars finalfältet saknar en given vinnare, såsom Euphoria var ifjol. Det kan i princip gå lite hur som helst. Och säger det igen, lite finlandssvensk diskbänksromantik, samt en avatarblå catsuit hade finalen mått gott av. Nåja, det här är vad vi har att rösta på ikväll.

1. ULRIK MUNTHER Tell the world I’m here @@@

Kunde ha blivit hur bra som helst det här. Munther känns självklar och levererar, men låten lyfter inte riktigt. Den mal på med sitt tilltalande U2/Coldplay-driv, men när det önskade lyftet borde komma, då lägger låten sig i stand-by-läge. Snopet.

Hoppas på: Plats 4.

2. DAVID LINDGREN Skyline @@

Det här känns så DavidLindgren 2012.

Hoppas på: Att Danny Saucedo kommer tillbaka till tävlingen.

3. STATE OF DRAMA Falling @

Tråkigare än ett glas vatten. Helt utan riv, utan stuns och helt utan kött och blod. Precis som all annan rockradioskval. Med den stora skillnaden att… Nej, förresten ingen skillnad alls. Rena skräpet, precis som all annan rockradioskval.

Hoppas: En new wave/synthfestival.

4. ANTON EWALD Begging @@@@

Jag börjar med att säga att jag älskar detta. Ewalds tillkortakommanden vad gäller sång, kompenseras fett med suverän låt som är det modernaste årets final har att bjuda på och ett nummer som utklassar alla nummer, både i finalen och deltävlingarna. Att hålla det enkelt och sparsamt med endast två dansare är ett genidrag, för det gör numret rent, avskalat och elegant. Jo, värt att nämnas, koreografin står Ewald själv för.

Hoppas på: Plats 1.

5. LOUISE HOFFSTEN Only the dead fish follow the stream @

Det ter sig lite märkligt att tänka att det här är den bästa låten framförd av en kvinnlig artist i årets sammanlagda startfält. Om vi nu ska lita på den bråkdel av Sverige som röstar. Habilt, säkert, tråkigt, intetsägande, välj ditt adjektiv. Låten börjar och tre minuter senare slutar låten, däremellan har ingenting, absolut ingenting hänt. Ja, om dom inte var det innan, så har den här låten helt säkert tagit kål på kvarvarande liv i strömmen.

Hoppas på: Sushi.

6. RALF GYLLENHAMMAR Bed on fire @@@@

Okej, melodifestivalrock är INTE min bag, men det är något enerverande bra med den här svulstiga och pompösa pianodrivna rockballaden. Det är som om Elton John och Metallica gått på kollisionskurs med Björn Skifs, och sen mot all förmodan, mot alla naturens regler, faktiskt lyckas producera en bra låt. Det faktum att den sticker ut bland popkillarna är till dess fördel och kan leda till vinst. Jag menar, med en textrad som “I wanna snooze, oh no! Here it comes that bloody morning“, vad finns där att inte gilla?

Hoppas på: Plats 2.

7. RAVAILLACZ En riktig jävla schlager @

Det är nu jag önskar att jag på beställning skulle kunna odla vaxproppar.

Hoppas på: Plats 32.

8.  SEAN BANAN Copacabanana @

Med vetskapen om vad det är för program jag tittar på och sen skriver om, tillåter jag stundom mitt blödande estethjärta, mitt sinnrika kultursjäl och min sällsynta snobbism att ta över. Såsom här och nu. Det här är som om någon stoppat en slö kniv in i djupet av mitt inre och sen vridit om tusen varv. Jag dör en långsam och plågsam död. Och det sista jag ser innan mitt sista andetag är en banan.

Hoppas på: En ananas.

9. ROBIN STJERNBERG You @@@@

Likt låtens försiktiga uppbyggnad, byggde Stjernberg upp sitt skakiga framträdande i deltävlingen till ett säkert och stabilt i andra chansen. Och jag gissar att det kan bli ännu bättre. För han har i princip ingen jämlike i finalen när det gäller rösten, samt att popdängan är snyggt och effektivt uppbyggd. Kan charma på mållinjen. Sen har han ju Euphoria-koreografen, Ambra Succi, med sig i sitt team. Bara det.

Hoppas på: Plats 3.

10. YOHIO Heartbreak hotel @@

Kudos för imagen, men det känns som om allt som kunde tänkas vara roligt lades på kostym och smink, för när låten skulle skrivas fanns inget av spänning kvar. 80-tals låtsasrock, helt utan flärd, men med mycket musikalisk låtsasplym. Och en anonym röst. Som bäst sömnigt.

Hoppas på: Att mangarock blir stort någon annanstans.

Men när allt kommer omkring tror jag ändå att det blir som följer:

1. Robin Stjernberg

2. Yohio

3. Ralf Gyllenhammar

4.  Anton Ewald

5. Ulrik Munther

6. Louise Hoffsten

7. Sean Banan

8. State Of Drama

9. David Lindgren

10. Ravaillacz

Tagged ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: