MIXTAPE: JEREMIH – LATE NIGHTS WITH JEREMIH

Efter en välbehövlig paus är jag nu tillbaka på ny adress och även om allt inte är helt klart (läs: sida under konstruktion/har inte lärt mig alla delar ännu), så finns det ingen anledning med att vänta längre. Och det nya året öppnas starkt, mycket starkt.

jeremih-latenights

JEREMIH LATE NIGHTS WITH JEREMIH @@@@@

Under de senaste åren har R&B-scenen gått igenom en metamorfos, där relationen med det musikaliska syskonet hip hop blivit allt intimare och allt mer organiskt. Mycket tack vare att många av artisterna växt upp med hip hop i modersmjölken och samverkat inom hip hop-kulturen. Sen har vi de avlägsna kusinerna, indie och pop, som flera R&B-artister ohämmat låtit sig inspireras av och därmed inte bara breddat sin lyssnarskara, utan även fördjupat scenen och genren, såsom t.ex. The Weeknd gjorde med sin mäktiga, men inte kompletta, trilogi av mixtapes.

Det var det här med mixtapes, som numer är en helt egen liten filial inom R&B och hip hop-genren. Ibland är det en briljant språngbräda till ett mästerligt officiellt första album (Nostalgia, Ultra till Channel Orange), ibland är det bara ett tillfälle att släppa nytt material som egentligen inte säger något nytt (Raheem DeVaughns Destination Loveland) och sen ibland är det just det att artisten i fråga har något nytt att säga, som inte går i linje med skivbolagets vision. Eller du kanske befinner dig mellan skivkontrakt.

jeremih-late-nights-tracklist

Jeremih har släppt två album, som inte lämnat några bestående intryck, så hans mixtape Late Nights with Jeremih, som han släppte i augusti och damp ner i mitt knä i december, var jag inte alls beredd på. Ett stordåd i litet format. För samtidigt som den osar av ett skimrande självförtroende är den oväntat ärlig och ödmjuk. Den utger sig inte vara något den inte är och det kaxiga självförtroendet blir bara en ljuvlig krydda. Musikaliskt blir det ej heller vräkigt eller vulgärt, snarare lekfullt och känsligt. Här varvas smittande reggae i Let me down easy med himmelska gospelvibbar i hyllningen till fansen, Letter to fans, samtidigt som hip hopen ständigt är närvarande och lägger ett varmt och rytmiskt lapptäcke över hela produktionen.

Han lyckas dessutom med bedriften att göra Late Nights With Jeremih sexig utan att bli sensationslysten och känslig utan att bli vare sig sentimental eller pretentiös. Med låtar som Rated R (Masterpiece), 773 Love och Fuck U all the time inför han nytt blod i den utslitna förste-älskare-genren. För kärnan av albumet är det där lust- och lekfyllda hjärtat, som pumpar ut starka, intrikata melodier, känslig sång och en snygg, snortajt produktion. Och framför allt hörs det hur roligt Jeremih och hans entourage har haft i studion.

Som kronan på verket serverar Jeremih det rytmiska och sensuella titelspåret som är utomjordiskt vacker, samtidigt som den spjuveraktiga lekfullheten är oemotståndlig och visar på hur rolig och stark modern R&B kan vara. BRAVO!

Tagged , , ,

One thought on “MIXTAPE: JEREMIH – LATE NIGHTS WITH JEREMIH

  1. […] knockade mig fullkomligt tidigare i år med sitt utomjordiskt fantastiska mixtape Late Nights With Jeremih och Shlohmo remixade ett av spåren på det albumet, Fuck U all the time. Nu har dom samarbetat […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: