SPEEDOS 2012: BÄSTA ALBUM

Att välja årets bästa album var ingen svår match. Här har ni den, plus de nio efterföljande.

1. FRANK OCEAN Channel Orange

Ord är överflödiga. Jag låter albumet tala för sig självt.

2. BRANDY Two Eleven

Ett modernt och homogent R&B-album, som osar av värme, personlighet och knorrar. Musiken, texterna, arrangemangen och produktionen är i en perfekt symbios och ovanpå detta Brandys ljuvliga stämma, som blivit lägre, mörkare och än mer själfullare, än på den briljanta, åtta år gamla, Afrodisiac.

3. MICHAEL KIWANUKA Home Again

Retro utan att bli mossig och vackert, utan att bli tråkig. Kiwanukas främsta instrument, hans röst, inte bara omfamnar en, den hittar in i ens djupaste vrån och tack vare finfina nyanseringar, inte bara i sången, utan även i den finaste av produktioner och kompositioner, lämnar han inte ett öga torrt. Inte hos mig i alla fall.

4. BEACH HOUSE Bloom

Att följa upp mästerverket Teen Dream är ingen lätt uppgift, men med Bloom tar Legrand och Scally sitt sound ett steg vidare, genom att förfina det och släppa fram en aggressiv, positiv urkraft, som kan anas mellan det snortajta och läckra produktionen. Lysande, helt enkelt.

5. NIKI & THE DOVE Instinct

Årets popalbum är också årets bästa svenska album. Malin Dahlström och Gustav Karlöf skapade genuin och briljant pop genom att flörta med sina husgudar, men sedan lägga hela sin kraft, tro och själ på att göra sin musik till sin egen. Helt enkelt, fantastiskt!

6. FRIDA HYVÖNEN To The Soul

En mer känslig och själfull berättare i svensk musik får du leta efter. Hyvönen håller fast vid sin nerviga dramapop vid flygeln, samtidigt som hon bl.a. gör små briljanta utflykter med Fleetwood Mac-disco och därmed visar att hon inte på något sätt tänkt stanna i sin utveckling. Vackert, Frida!

7. NAS Life Is Good

Vem hade trott att Nasir Jones 18 år efter den mästerliga debuten Illmatic skulle kunna leverera ett sådant fullblodat och starkt album som Life Is Good? Ovanligt stark, vital och angelägen, även nu när texterna handlar om skilsmässor och barnuppfostran.

8. MIGUEL Kaleidoscope Dream

Genuint sexig och personlig R&B är inte ofta vi stöter på, men Miguel levererar på detta sitt andra alster, just ett sådant album. Den osar av självförtroende, precision och lust, och härmed ställer sig Miguel i ledet av förnyarna av R&B-scenen.

9. DWELE Greater Than One

Började tro att magin från sensationella debuten, åtta år gamla Subject, var en engångsföreteelse, men med fantastiska Greater Than One återfann Andwele Gardner melodierna, värmen och personligheten. Och det med besked. Neosoul blir inte mycket vackrare än så här.

10. KENDRICK LAMAR Good Kid, M.A.A.D City

Jag fullkomligt älskar den filmiska inramningen Lamar gett sitt debutalbum, med dialogavbrotten och det storydrivande berättandet, som tillsammans med lysande musikaliteten och snygga, snygga produktionen, gör detta till en sällsynt minnesvärt album för 2012.

Plus några fler album som var riktigt bra 2012:

AGNES Veritas. MOA LIGNELL Different Path. RICK ROSS God Forgives, I Don’t. THE WEEKEND Trilogy.  SAINT ETIENNE Words And Music By Saint Etienne. SOLANGE True. FIRST AID KIT The Lion’s Roar. TRACEY THORN Tinsel And Lights. LENA PHILIPSSON Världen Snurrar. MATEO Suite 823. LOREEN Heal. TOMAS ANDERSSON WIJ Romantiken. ALBIN GROMER Album. ANNA VON HAUSSWOLFF Ceremony. NIKLAS VON ARNOLD Relations. LORENTZ & SAKARIAS Himlen Är Som Mörkast När Stjärnorna Lyser Starkast.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: