SPEEDOS 2012: BÄSTA TV

Det var ett riktigt fint TV-år med framför allt bra amerikansk TV-drama.

ÅRETS SERIE
Homeland

Ovanligt oamerikanska Homeland fortsätter att hålla mig i ett järngrepp under den andra säsongen, med dess oförutsägbara vändningar, karaktärsbaserade storylines och bristen av transportsträckor. Det är bara ren och skär briljans. I världsklass. I dumburken. Vem sa att TV inte gör en lycklig?

ÅRETS SERIE 2
The Walking Dead

Damn, vilken återhämtning zombierna gjorde under säsong tre, efter den näst intill insomnade andra säsongen. Nya, dubiösa karaktärer banade vägen för nya intrikata intriger och spänning som fick mig att plocka fram kudden, för att gömma mig bakom. Årets chocker!

ÅRETS SKÅDESPELARE
Claire Danes

Har redan gett mästerliga Danes ett eget inlägg här på bloggen angående hennes sensationella insats i Homeland, så det är det väl inte mer än passande att jag dirigerar er dit.

ÅRETS UNDERHÅLLNING
So You Think You Can Dance (Säsong 9)

Intresset har tydligen börjat falna i USA för SYTYCD, med minskade tittarsiffor, men att det fortfarande slår varenda X-Idol-Talent-tävling med hästlängder är det ingen tvekan om. Ambitiösa, begåvade och mångfacetterade artister i dansarkroppar bjöd vecka efter vecka på lysande underhållning utan dess like. Och olikt dessa sångtävlingar där det brölas på i all oändlighet, med cover efter cover efter cover, så får vi i SYTYCD ett nytt dansnummer varje gång dansarna kliver upp på scenen. Och inte så ofta, intet öga torrt.
Som i den här duetten, där en av vinnarna, Eliana Girard dansar med Cole Horibe. Sensationellt!

ÅRETS SENA UPPTÄCKT
The Wire

Bättre sent än aldrig. Det har snackats vitt och brett om att The Wire är en av de bästa serierna som gjorts och det höll mig tillbaka. Men ändå var jag inte förberedd på vad jag sedan blev bjuden på. Det stillsamma tempot, de enträgna arbetstimmarna som faktiskt känns hos mig som tittare, de underbara gråzonerna som karaktärerna balanserna kring, oavsett vilken sida av lagen dom befinner sig på. Vilket gör detta till ett mästerligt och nyanserat TV-drama, endast värt att älska.

ÅRETS REPRIS
Queer As Folk

Den här serien stormade in i mitt liv för fem år sedan, precis vid en brytpunkt i mitt liv, och när jag nu såg om den, var den minst lika stark, angelägen och drabbande som då. Och framför allt hoppfull. På flera plan. För hur ofta får man se en serie om gaymän och kvinnor, som inte väjer för något ämne och som samtidigt tar ansvar för sitt innehåll, utan att bli moraliserande?

ÅRETS ROLIGASTE
Alan Carr: The Chatty Man

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den här mannen, förutom att det finns så mycket att älska. Ståuppkomikern Alan Carr har framgångsrikt lett sin talkshow Alan Carr: The Chatty Man i flera år, genom att med sin ljuvligt skräniga, gälla stämma och råa, gränslösa humor fullkomligt förtrolla och bryter ner sina gäster i skrattsalvor, oavsett om det handlar om Mary J. Blige eller Jamie Oliver. Och gästerna älskar honom. Ni kan se honom på BBC Entertainment.
Eller varför inte köpa hem hans fantastiska ståuppföreställningar Tooth Fairy eller Spexy Beast?
Här nedan kan ni hur som helst se honom intervjua Mary Jane.

ÅRETS BESVIKELSE/ MEST ÖVERSKATTADE
Torka aldrig tårar utan handskar

Okej, första boken var fantastisk och höjde givetvis förväntningarna på filmatiseringen, men den kom knappt upp på godkänd nivå. Äntligen skulle vi få ta del av en viktig del av svensk nutidshistoria, som aldrig tidigare visats så öppet, ogenerat och politiskt, men det blir så extremt forcerat och ytligt att angelägenhetsgraden svalnade illa kvickt. Där Gardells bok når svärtan, skärpan, intimiteten, smutsen, skammen, där når TV-serien… inget av de ovan nämnda. Eller jo, Stefan Sauk gjorde det. Vilket var otippat, för att uttrycka det milt.
Men med sagt, ingen serie var mer behövd i år än denna. Och läs boken, för bövelen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: