SPEEDOS 2012: BÄSTA FILMER

Varsågod, vi börjar årssummeringarna med en handfull minnesvärda filmer från det gångna året!

1. WEEKEND
Regi: Andrew Haigh

Årets stora filmstund var ett ljuvligt, brittiskt kammarspel, helt utan floskler och schabloner. Istället bjöds vi på ett intimt och känsligt möte mellan två människor, där en helglång dialog är filmens stora stjärna. Klart det slår an på en personlig sträng, eftersom det är två män det handlar om, men Tom Cullens och Chris News finfina porträtt och Haighs regi har sådan nerv och värme att det kan vara drabbande för vem som helst.

2. VI MÅSTE PRATA OM KEVIN
Regi: Lynne Ramsay

Mer gastkramande än en skräckfilm är berättelsen om Eva och hennes skuld och isande självhat, efter det att hennes tonårsson Kevin begått ett avskyvärt brott. Filmiskt vacker och tidsuppbruten, drabbades jag hårt av detta fruktansvärda och mästerliga drama, med en självlysande Tilda Swinton. Om inte annat, så fungerar det som skrämselpropaganda för att inte skaffa barn.

3. TYRANNOSAUR
Regi: Paddy Considine

När skådisen Paddy Considine gör sin långfilmsregidebut blir det med ett tungt och skakande drama, om hur två trasiga människor från olika samhällsskikt möts mitt i svärta, ilska och sorg. Med fullkomligt sensationella insatser av Peter Mullan och Olivia Colman i huvudrollerna, blir detta en av 2012 stora filmiska stunder.

4. HOTEL MARIGOLD
Regi: John Madden

Från feel-bad till feel-good. Ja och jag vet, Hotel Marigold är förutsägbar och stundom t.o.m lätt manipulativ, men det är samtidigt alldeles, alldeles förtjusande, värmande och med skyhög mysfaktor, mycket tack vare det brittiska skådisnationalgardet dom plockat in. Extra plus för Judi Dench, som är fullkomligt briljant.

5. THE DARK KNIGHT RISES
Regi: Christopher Nolan

Och därmed var denna sensationella trilogi komplett. Nolans fingertoppskänsla har redan förfinat Batman-figuren med de två tidigare filmerna och med denna tredje höjde han standarden ytterligare för kommande filmer i genren. Lägg då till den alltid så superba Christian Bale, som nu får minst lika superb uppbackning av Joseph Gordon-Lewitt och den allt mer lysande Anne Hathaway. Dystopiskt spännande och mångfacetterat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: