INTERVJU: ALLEN STONE

Får jag presentera en ny soulartist, som kan värd att hålla ögonen öppna för.

Ibland kommer soul i otippat ohipp kostym, men i det här fallet också i en oväntat bra sådan. 24-årige Allen Stone ser snarare ut att vara hämtad från en hippie-variant av en Star Trek-konvention, än att sjunga traditionell soulmusik med rötterna i den klassiska R&B-scenen, där artister som Marvin Gaye och Bill Withers verkade.
Två album har han släppt i egen regi och det senaste självbetitlade albumet finns även att lyssna på hans hemsida. I kväll stod han för första gången på svensk mark, närmare bestämt på Debaser i Stockholm, där han spred sin soliga retrosoul i det gråa novembermörkret. Tidigare idag samtalade jag med Allen Stone över telefon.

Speedo: Hur började du med musik?

Allen Stone: Jag sjöng i kyrkan där min pappa var pastor. Det spelades mest modern kristen musik, tyvärr ingen gospel. Hade jag växt upp i en gospelkyrka, hade jag säkert varit minst åtta gånger så bra sångare. Jag var väl 13 år när jag upptäckte Stevie Wonders Innervisions och det var gnistan som tände min eld.

Speedo: Hur mycket soulmusik fanns det i din uppväxt i Chewelah, Washington?

AS: Inte så mycket, jag fick leta fram musiken.

Speedo: Vad fick du för reaktioner när du började sjunga R&B och soul?

AS: Jag var tvungen att bevisa mig själv, eftersom jag inte var en legitim soulsångare. Jag fick jobba hårdare.

Speedo: Men samtidigt får du det att låta enkelt, obesvärat, medan många vita musiker som ger sig på soul, satsar alldeles för hårt och det låter uttänkt.

AS: Jag uppskattar det du säger, har inte tänkt på det så. Jag tror det handlar om att jag är mig själv och musiken kommer från ett naturligt ställe. För mig handlar det inte om att springa på klubbar, gnida sig mot tjejer eller försöka vara sexig.
R&B har lite tvingats till att vara sexigt, branschen tvingar artister att vara något dom inte är. Jag vill göra musik som är sexig, inte vara sexig själv. Jag tycker det naturliga jaget är sexigt.

Speedo: Du turnerar väldigt flitigt.

AS: Jag tror inte på studios och inspelningar. Jag gillar att lyssna på en platta efter att jag sett en artist live, för då vet jag att artisten är bra live. Jag är väldigt besviken på “låtsasmusiken” med autotune, datoriserade trummor, det är inte musik längre.
Så långt har vi gjort kring 230 spelningar och det handlar om att det ska vara på riktigt för mig, som för en teaterskådis, som spelar live varje kväll. Tyvärr exploaterar musikindustrin det konstnärliga och det handlar mer om vad som är billigast. Att ta in en kille som trycker på playknappen är ju trots allt billigare än att ta in ett helt band.

Speedo: När jag har tittat på liveklipp på dina framträdanden, anar jag en entertainer, ett artisteri som kan liknas vid bl.a. Raphael Saadiq.

AS: Oj, det var smickrande, men vi sitter inte ens i samma båt. Men visst, det är den typen av musiker och artist som jag verkligen uppskattar. Därför blir jag så förbannad när jag hör folk som betalar för att lyssna på en DJ. Vad är poängen?

Speedo: Din look är lite udda kontra den mer stereotypa R&B-imagen. Är det ett medvetet val?

AS: Jag var sportig i skolan med kort hår och kontaktlinser. Men när jag var pank runt 20-årsåldern, hade jag inte råd med linser, så jag började använda mina gamla glasögon, medan håret var lite av en rebellisk reaktion, eftersom jag aldrig fick ha långt hår för mamma.

Så om du inte hade möjligheten att se honom live, spana in dessa två liveframträdanden, båda fantastiska och håll utkik efter denna begåvade yngling, som helt klart kan bli något att räkna med i framtiden.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: