ALBUM: BJÖRK – BASTARDS

Älsklingen Björk återtar lite av sin stjärnglans tack vare denna remixplatta.

BJÖRK Bastards
(Border Music/ One Little Indian)
@@@

Det här med remixplattor är lite besynnerligt. Jag menar, är det någon som verkligen lyssnar på dom? Ja, förutom inbitna fans och DJ:s. Sedan mitt dansmannaminne har jag slängt mig över remixplattor glad i hågen, för att allt som oftast, lämnats otillfredsställd, splittrad och förvirrad.
Sen å andra sidan har vi Björk, vars musikaliska värld inte är lik någon annan. En artist som med sina original ibland ger en känsla av att redan ha blivit remixade. Hennes musikaliska finurlighet och påhittighet kan göra remixar av hennes låtar, om något, överflödiga. Men något den här plattan visar är att det kan det hittas och skapas ytterligare lager och fördjupningar i Björks egensinniga värld.
Hennes Biophilia från ifjol lämnade mig tämligen oberörd (läs: det skars ett djupt sår i mitt Björkhjärta) och lite besviken över att hon hade grottat in sig i de tekniska elementen av musik. Nu har hon samlat ett gäng remixar, passande under namnet Bastards, som redan tidigare funnits med på The Crystalline Series och Biophilia Remix. Nej, det är inte på något sätt en fulländat album. Långt ifrån. I det här fallet handlar det om att Biophilia-låtarna inte riktigt håller måttet, men tack vare sina delvis nya kostymer, hade de fått snygga och pigga uppfräschningar. Och på så sätt hittar tillbaka till själen av musiken, efter utflykten i teknikens land.
Som i Death Grips klaustrofobiska version av Sacrifice, läskigt läcker. Eller som Matthew Herberts Pins and Needles Mix av samma låt. Här skapas det spänning där det inte spänning fanns. Och där kommer också den tillfälliga storheten av remixar in; när en och samma låt, innehar så vitt skilda världar inom sig.
Riktigt bra blir det när ett av Biophilias få stora stunder, Mutual core, manglas genom These New Puritans renässanskvarn. Lite kvar av originalet, men lika mäktigt som märkligt är det.
Men jag framhäver fortfarande att grundmaterialet inte håller måttet, även om dessa bastarder fått nytt, respektfullt liv genom dessa remixar.
(Bästa spår: Mutual core (These New Puritans Mix Feat. Solomon Is. Sing))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: