DANS: NEDERLANDS DANS THEATER – AN EVENING WITH KYLIÁN/INGER/WALERSKI

En av höstens och vårens finaste satsningar är direktsänd dans från Haag med Nederlands Dans Theater.

NEDERLANDS DANS THEATER An Evening With Kylián/Inger/Walerski
Bio Rio, Stockholm, 
15 november 2012
@@@

Nederlands Dans Theater räknas till ett av de mest inflytelserika kompanier världen över och den tjeckiske koreografen Jiri Kylián har i över 40 år lett, koreograferat och inspirerat inte bara NDT, utan även andra kompanier världen över. Som bl.a. på Göteborgs Operan, där hans majestätiska Bella Figura sattes upp 2005, ett av de få dansstycken som faktiskt fått undertecknad att börja gråta.
Under hösten och våren kommer det på några av Folkets Hus och Parkers biografer att under fyra kvällar livesändas föreställningar direkt från Haag och NDT:s egna scen. Lyxigt, är bara förnamnet.
Först ut är An Evening With Kylián/Inger/Walerski, där visserligen svenske Johan Ingers stycke Sunset Logic har ersatts med Swan Song av León och Lightfoot, på grund av problem med rättigheter med musiken.
Dansbiokvällen öppnar med Chamber, ett stiliserat och intrikat stycke signerat Medhi Walerski, som själv varit ledande dansare på NDT, men numera är verksam som koreograf. Det exakta rörelselandskapet accentueras av nästintill nakna kroppar, som framhäver varenda andhämtning, vinkel och lirkande lemmar, som likt mänskliga skalbaggar kravlar längs dansmattan. En befriande detalj med stycket är att Walerskis koreografi inte arbetar medhårs med den nyskrivna musiken av brittiske kompositören Joby Talbot.
Kameraarbetet på denna livesändning kräver sitt proffs även det, där det varvas helscenåkningar med närgångna närbilder, nästan obekvämt avslöjande. Men också därför vackrare än mycket annat. Inget är mer talande än en kropp i rörelse. Eller i stillhet. Stycket stannar dock vid att vara ett skamlöst tekniskt och snyggt verk, där hjärtat går förlorat någonstans i estetiken.
Mästerliga Jiri Kyliáns Sweet dreams och Sarabande, båda från 1990, hade lätt pga sina tjugotvå år sen uruppförandet, kunnat bli mossiga, eftersom modern dans hela tiden är i en lukrativ utveckling och aldrig vägrar stanna upp. Men båda verken besitter någon slags underlig tidlöshet i en nyckfull genre. Sweet dreams, där äpplen spelar en ytterst viktig huvudroll, är drömsk, lekfull, men samtidigt en aning baktung, och jag undrar om inte Anton Weberns mörka och experimentella musikstycke tynger ner. I sin surrealistiska ton blir den tyvärr lite torr.
Sarabande, med sina sex manliga dansare, visar upp ett betydligt lättsammare, men också argare Kylián. Kraftfull och fåfäng på samma gång. Vilket också förstärks av ett fullkomligt ljuvligt solo, där den manliga solisten bjuder på stor konst med sina byxor nerhasade vid sina anklar. Vilket också på något sätt sammanfattar den tjeckiske mästaren; alltid precis, aldrig tråkig.
Men det är avslutande Swan song av Sol León och Paul Lighfoot som skakar mig i grunden, för den är inget mindre än en knockout. Expressiv, stundom grovt teatral och fullkomligt bländande med en scenbild i ständig förändring tack vare två majestätiska mobila trappor, som lätt och ledigt gör en i regel otymplig scenografi till oerhört levande. Och som trappan används!
Koreografduon integrerar befriande humor med sällsynt intrikata och känsliga duetter, hela tiden är balansgången mellan det varsamma och expressiva rörelsespråket på den vassa eggen och jag förförs. Fullständigt, fullkomligt och med varenda liten danspor som fortfarande frodas i mig.
Stycket ekar av upstairs/downstairs-dramatiken, men aldrig på ett uppenbart eller förutsägbart sätt. Så kvällen avslutas med att jag sitter leende och håller andan med en bön, om att det aldrig får ta slut, på mina läppar.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: