KONSERT: BEACH HOUSE PÅ BERNS SALONGER

Beach House förgyllde och förförde ett fullsatt Berns.

Foto: Rockfoto/ Annika Berglund

BEACH HOUSE
Berns Salonger, Stockholm, 7 november 2012
@@@@

Det faktum att jag under närmare 90 minuter förnöjsamt står och gungar, ofta blundandes, framför tre musiker som gör i princip detsamma, är som att ge min showmanshipsådra en rejäl spark i baken och jag upptäcker mig själv stå med handen på hjärtat under delar av konserten. Känner mig lätt överväldigad och kanske har mitt undermedvetna valt att skydda mig mot total hängivelse. För stundom känns det som om Victoria Legrand och Alex Scally tillsammans med trummisen Dan Franz försätter mig och sin publik i sådan trans att skyddsvärn kanske måste sättas upp för att inte gå helt och hållet förlorad. För det är otroligt vackert.
Ja, på tal om vackert. Albumet Teen Dream har levt med mig i snart tre år och har fortfarande en enormt stark påverkan på mig. Ligger helt klart topp-5 över bästa album på det här århundradet. Årets Bloom är inte mycket sämre den. Så Baltimore-duon hade en del att leva upp till.
Men det visade sig att jag egentligen inte hade något att oroa mig över. För den hypnosliknande skönhet som Beach House bjuder på sina album, blir större, fylligare och klart mycket råare live, och det utan att förlora den där finkänsligheten som kännetecknar duons drömpop. De snirkliga melodierna klingar högt och starkt i Berns vackra salong och andaktkänslan går inte att ta miste på bland konserbesökarna.
Sen förhöjer Victoria Legrand den melankoliska och bländande upplevelsen med sin fantastiska röst, som även den, likt musiken, får ett större uttryck live. Fylligare, känsligare och vildare. Upprepar mig, ja, men vackert är bara förnamnet.
Det är det det blir, när det bäddas upp med ett radband av mästerverk, med några personliga favoriter som sticker ut. Läs: 10 mile stereo, New year, Take care, Norway och The hours.
Jag blir inget annat än lycklig. Och förtrollad. För dom levererar stor artisteri genom att lyckosamt överföra magin från albumen till scenen, för att sedan förstärka och förhöja den intrikata skönheten som är synonymt med Beach House.
Ljuv, förförande själavård, helt enkelt.

Läs även recensionen av Bloom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: