ALBUM: TRACEY THORN – TINSEL AND LIGHTS

Sällan har julen varit så saklig, melankolisk och vacker som i händerna på Tracey Thorn.


TRACEY THORN Tinsel And Lights
(Strange Feeling/ Border)
@@@@

När lakoniska känslornas mästarinna, Tracey Thorn, ger ut en julplatta är det givetvis inte de sedvanliga bjällerklangen, stilla nätter eller sötsliskiga julballader vi bjuds på. Thorns kriterier för sin julplatta var att texterna skulle innehålla orden jul, snö eller åtminstone kallt. Ni hör ju, hon förnekar sig inte. Inte ens på sin julplatta. Förutom två egna, nyskrivna låtar, Joy och Tinsel and lights, som helt klart lyser starkt och självklart på denna musikaliska julgran, har hon lyckats gräva fram ett gäng klädsamt känsliga låtar att nynna med till, till den spetsade äggtoddyn.
Thorns jul är lika melankolisk som den är fröjdefull, kryddat med den där precisa, opretentiösa stämman, som torrt, sakligt och sensibelt guidar oss genom vardagliga juldilemmor att ta sig igenom, som i The Magnetic Fields Like a snowman, om att dansa naken i den fallande snön som snögubbar eller som i Dolly Partons Hard candy christmas, om singeljular som inte ska få tunga ner en.
Musikaliskt landar albumet närmare indie än vad jag egentligen är bekväm med när det gäller min Tracey, men jag avväpnas av smakfulla och stämningsfyllda arrangemang. Som vackra brassorkestern i Joni Mitchells River.
Och som stjärnan på toppen av granen får vi perfekt julmelankoli i Sufjan Stevens Sister winter. där inte ens en avslutande bjällerklang känns fel, bara smakfull och så lakonisk bara en bjällerklang kan vara.
Jag vill definitivt fira en sådan melankolisk och fröjdefull jul som kära Tracey Thorn sjunger om.
(Bästa spår: Sister winter, Joy)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: