ALBUM: PETRA MARKLUND – INFERNO

Begåvade Petra Marklund, en snygg produktion och bra melodier räddar Inferno från texthaveri.


PETRA MARKLUND Inferno
(Razzia)
@@@

I ett tidigare inlägg gissade jag att Sarah Dawn Finer skulle dra det längre strået, nu när både hon och Petra Marklund bytt till att sjunga på svenska. Detta baserat på de första singelsläppen. För Marklunds Händerna mot himlen är förvånansvärt usel och ett märkligt val till första singel. Men jag hade fel. Inferno är oväntat bra, trots några fallgropar.
Albumet har tre starka komponenter, produktionen, melodierna och Marklund. Produktionen är klädsamt skitig och ruffig i ramarna, och den har doppats i läckra 80-talsflirtar. Ljudbilden är dov, dämpad och är som klippt och skuren för Marklunds hesa, uttrycksfulla röst. Och det svänger. Ja, t.o.m. om balladerna. Där har vi att tacka de starka melodierna, som inte på något sätt revolutionerar, men dom är ärliga och berusande.
Men allra starkast är ändå Petra själv. För hon gör något helt sensationellt, och det är nu vi kommer till plattans fallgrop, hon lyfter de stundtals katastrofala texterna till oanade höjder och gör dom trovärdiga. I sina värsta stunderna är det rena fikontexterna. Okej, albumet öppnar starkt med Easy come, easy go, precis, tydlig och ärlig. Men så gott som hela albumets texter sveper med stora, tomma gester och allt som oftast balanserar de till något katastrofalt tamt och klichéfyllt. Konflikten blir som störst i Krig, en av plattans stora stunder, där det varvas med bottennappsrim  (“Du var ett svin /-/  Efter en flaska vin”) med små stråk av genialitet (“Så jävla manipulativ, men så underbar”).
Så Petra Marklund gör ett hästjobb och får det samtidigt att verka så enkelt.
Och jag plockar ut russinen ur infernot.
(Bästa spår: Easy come, easy go)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: