ALBUM: LOREEN – HEAL

Att kalla detta ett efterlängtat album är nog årets underdrift. 

LOREEN Heal
(Warner)
@@@

För den som känner mig eller följt bloggen något sånär de senaste två åren, är väl medveten om att Loreen står högt, HÖGT i kurs på Speedobörsen. Och det här albumet har jag väntat på ända sedan februari 2011. Det är en lång tid att vänta på ett album. Risken för ett antiklimax låg och lurade i faggorna. Men tack och lov uteblir den, även om Heal stannar upp halvvägs efter den inledande magin.
Det musikaliska landskapet är genomgående suggestivt, med nästan nitiskt homogen uppbyggnad av de tolv spåren. Viskande, återhållsamma verser som sedan blommar ut i vokal och musikalisk eufori i refrängerna. Kalla det Loreens signum, om du så önskar. Det är alltid smakfullt, elegant och genomgående med en stark artistisk integritet som stärker albumets helhet.
Första halvan av albumet är riktigt mäktig, med hypnotiska In my head, klistrig och värmande, och som dunderhonung för ett dansgolv. Sen fjolårets bästa låt My heart is refusing me, i ny, housepimpad kostym, fortfarande med den sensationella melodin i fokus. Och även när tempot trappas ner i läckra Everytime håller Loreen en eldig nerv med sin guldstrupe och jag sveps med villkorslöst. För att inte tala om Crying out your name, där hon så effektfullt blandar emotionell svärta med dunkande klubbmusik och får det att låta helt organiskt.
Ja, vi måste prata om den där rösten. Likt en urkraft som ömsom spetsar, ömsom smeker orden och tonerna. I total kontroll, samtidigt som känns hon förvånansvärt fri i sin röst. Det är rösten tillsammans med hennes tydliga konstnärskap, i en annars så banal genre, kommer helt onekligen att sätta henne på den musikaliska kartan, förhoppningsvis även utanför Sverige. Och förbi Euphoria.
Dock tappar det fart på andra halvan av albumet. Eller snarare, jag tappar lite intresset. Elegansen håller i sig, men inte låtarna. Musikaliskt blir det stundom t.o.m. lite anonymt, även om den oklanderliga rösten träffar rätt i varje ord. Tack och lov, gör avslutande titelspåret albumets sista uppryckning och Loreen luggar vidare bland dimhöljda, rökelsedoftande dansgolv mot nya musikaliska erövringar.
(Bästa spår: My heart is refusing me, In my head)

One thought on “ALBUM: LOREEN – HEAL

  1. Viola Vamp says:

    Luggelilugg!😉 Håller med.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: