TV-KRÖNIKA: CLAIRE DANES SOM CARRIE MATHISON

Alltför sällan får vi i TV se ett sådant fullblodat porträtt som Claire Danes just nu levererar.


Homeland har precis dundrat in med säsong två och TV-bolaget Showtime har dessutom meddelat att det även blir en tredje säsong. Serien som senaste året kammat hem nästintill alla prestigefyllda TV-priser som går att vinna och det välförtjänt. Det är för en gång skull en karaktärbaserad dramathriller, som är lika välskriven som den är oförutsägbar. Serien tar inga simpla medel i bruk, utan här väljs ofta en komplex och snårig väg och ofta är det någon av de två huvudkaraktärerna, Carrie Mathison och Nicholas Brody, som åker på en törn eller två. Det gör att jag som tittare, sitter som på nålar, helt oförberedd på vad som komma skall. Och när jag tror mig ha fått klart för mig vart handlingen är på väg, gör den en plötslig U-sväng, mot en helt annan riktning. Puh. Frågan är nu bara, ska dom lyckas hålla hela säsongen ut? Och en tredje säsong? Så långt är det bland det bästa du kan se på TV just nu.
Britten Damien Lewis gör en utmärkt insats som Nicholas Brody, men hur bra han är, hamnar han ständigt i skuggan av 33-åriga Claire Danes. New York-bördiga Danes började sin karriär som 13-åring i Law and Order, men det var med Mitt så kallade liv hon fick sitt genombrott och blott 15 år gammal plockade hon hem sin första Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie, för rollen som Angela Chase. Av de filmroller som sedan följde var det i rollen som Julia, i Baz Luhrmans moderna och pigga tolkning av Romeo + Juliet, som Danes stjärna lyste klarast.
Efter ett avbrott på två år för psykologistudier på Yale, återvände hon till vita duken 2002 i bl.a. Timmarna och hon visade genomgående en väldigt hög lägsta nivå.

Claire Danes som Temple Grandin

Men en av hennes stora stunder skulle komma 2010. Det var med TV-filmen om den autistiska Temple Grandin, som kom att revolutionera hanteringen av boskap på slakterier. Jag ramlade i princip över denna HBO-producerade TV-film av en slump och knockades totalt av Danes. Ok, jag visste att hon var begåvad, men den här rolltolkningen var något utöver det vanliga. Utöver en stensäker skärpa i tal och ton, förkroppsligade hon Grandin i varje andetag, steg och rörelse. Med hjärtat i centrum hela tiden. Vilket fick mig att i princip lipa genom hela Temple Grandin. För denna rolltolkning kammade hon hem sin andra Golden Globe och första Emmy.
På något sätt känns det som om Temple Grandin var kompassen för att hitta till Carrie Mathison. Denna Homelands protagonist som både charmar och skrämmer i samma andetag. En ny  sorts huvudrollskaraktär i det att hon är ovanligt intelligent, ovanligt osympatisk, intensiv på gränsen till irriterande, självcentrerad och modig, nästintill dumdristig. Sen hjälper det briljanta manuset i symbios med den täta regin, att hennes oförutsägbara nyck, aldrig känns pålagt eller falskt. Det himlas aldrig heller med ögonen för att hon är kvinna, utan snarare för att hon är jävligt jobbig och så enträgen, så förbannat envis. Och under första säsongen får vi dessutom små inblickar i hennes bipolär sjukdomstillstånd, som hela tiden lägger en skugga på hennes beteende och samtidigt ger en viss förklaring. Danes balanserar perfekt, och till synes sömlöst, mellan det bräckliga och bulldozerliknande beteende som är Carries kännetecken. Här, liksom i Temple Grandin, förkroppsligar hon Carrie, med en konstnärs nerviga fingertoppskänsla. Det genom ögonkast, små subtila skiftningar i kroppshållningen och en säregen pondus. Med den fysiska berg-och-dalbana-färd som Danes tar med oss på, blir jag inte bara fysiskt, men även psykiskt ibland illamående.
Och i andra säsongen, som sänds just nu i SVT1 på måndagar, fortsätter den ljuva mardrömmen som är Carrie Mathison. För det är så det känns ibland, det är så fruktansvärt jobbigt att man bara vill ha mer. En motsägelse, lite som Carrie Mathison också är. Och Danes porträtt är bland det bästa som visats på TV. Någonsin, vågar jag säga. Med denna rolltolkning har Danes bestämt och självklart tagit en plats bland dom allra bästa skådespelarna i sin generation.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: