ALBUM: BRANDY – TWO ELEVEN

Brandys sjätte studioalbum är ett modernt, samlat och varmt R&B-album.

BRANDY Two Eleven
(RCA/Sony)
@@@@

Här ytterligare ett bevis på att den stilla lågans soul brinner längre och djupare. Brandy Norwood sjunger med en sällan skådad rakhet för att befinna sig i en genre, där gymnastikliknande röstekvilibrism annars allt som oftast står på menyn och därmed ofta förstör ett potentiellt bra grundmaterial.
Jag föll som en fura för Afrodisiac från 2004, där Timbaland stod som huvudsaklig producent, då på höjden av sin karriär. Det var ett album fylld med den perfekta mixen av klassisk soulsång, modern R&B-produktion och personlighet i drivor. På Two Eleven, döpt efter hennes födelsedag, känns det som om hon tar vid där Afrodisiac slutade och lämnar mellanalbumet Human och dess fiasko bakom sig. Och här känns det som om varje textrad och melodislinga är skräddarsydda för Brandy. Av finfina låtskrivare som Sean Garrett, Richard Butler och min älskling Frank Ocean, har även han bidragit med känsliga Scared of beautiful.
Sen har vi den snygga, snygga produktionen som utstrålar värme, personlighet och knorrar. Och trots en hel drös med olika producenter blir det ett väldigt homogent album. En samlad vision ger ett samlat verk.
Men inget vore något utan Brandy. En underskattad sångerska, som med sin raka, lätt hesa, whiskeystinna soulstämma bränner hål i botten av ens hjärta, med hjälp av total närvaro och genuin känsla. Hennes omisskännliga röst är som om den var doppad i kryddig honung, nu ännu djupare, mognare och med ännu lägre toner. Hela tiden graciöst, lekande lätt och med spikrak fokusering. Oerhört vackert.
(Bästa spår: Without you)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: