ALBUM: BAT FOR LASHES – THE HAUNTED MAN

Fortfarande fullkomligt unik, även om melodierna ekar lite tomt denna gång.

BAT FOR LASHES The Haunted Man
(Parlophone/EMI)
@@@

Jag sitter och längtar efter melodierna. Dom där storslagna, kluriga och hjärtskärande kompositionerna, som jag vet Natasha Khan kan leverera. Jag fullkomligt baxnade av Two Suns för tre år sen och givetvis blir det svårt att leva upp till dom förväntningarna. Men jag hade ändå väntat mig mer av The Haunted Man.
Med det sagt, så blir det aldrig dåligt. Långt ifrån. Khans musikaliska värld är fortfarande unik och fullkomligt genuin, och på detta tredje album har hon skalat av lite av dramatiken, utan att för den skull tappa de dramatiska anslagen. Albumomslaget är väldigt talande i den aspekten.
Det är fortfarande lika drömskt och svepande, som det är kristallklart och det är där hennes styrka ligger. Kontrasterna. Det sköra mot det maffiga. Men denna gång ekar det stundom tomt i den snygga elektroniska atmosfären. Låtarna tuffar på lite sådär på halvfart utan att riktigt bränna till. Men när det händer är det storslaget, såsom i suggestiva titelspåret The Haunted Man, där det blir allt tydligare att Bat For Lashes är den som bäst förvaltar Kate Bushs musikaliska arv på 2000-talet. Eller öppningsspåret Lilies, den sköra och klara rösten i ljuvlig symbios med den elektroniska ljudmattan. Och sen har vi magnifika Laura. Avskalad, men samtidigt filmiskt pampig med det där tilltalande vemodet, släpandes efter den där hoppfulla strävan framåt. Albumets stora stund.
(Bästa spår: Laura)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: