ALBUM: RICK ROSS – GOD FORGIVES, I DON’T

Det tog några lyssningar, men nu sitter den där. Som ett smäck. 

RICK ROSS God Forgives, I Don’t
(Universal/ Def Jam)
@@@@

En motsägelse, ja, men lika laid back som framåtdrivande mässar Rick Ross “I’m living through the beats” i Amsterdam och där sammanfattar han albumets kärna. Han har tonsatt sitt liv genom sensationellt snygga beats och texter indoktrinerade sin gangsterpersona, som pryder omslaget. Min tidigare invändning var att Ross rap och attityd ibland gränsade till slö, får här en törn, då här flyter han metodiskt och självsäkert med sitt melodiska och rytmiska mässande över beats, melodier och ett swag som är fullständigt oemotståndligt. Han är ett med den snyggt avskalade produktionen och det musikaliska skeppet landar ljuvligt nära ett soullandskap. Framför allt bränner det till i de läckert, feta stundom orkestrala arrangemangen som perfekt balanserar det tunga med det sköra.
Han träffar helt rätt i den mäktiga Sixteen, där André 3000 gör ännu ett av sina sensationella gästinhopp (efter The real her med Drake och Pink matter med Frank Ocean). I Ice cold möter ett hårt, hamrande trumbeat Rick Ross, som är på gränsen till enformig och sköna Omarion. Och ljuv musik uppstår.
Och det är just i kontrasterna som friktionen och spänningen skapas.
Men ironiskt nog är plattans stora stund ändå är den stillsammaste av albumspåren. Diced pineapples kan närmast jämföras med en soulballad uppbyggt kring några hypnotiska pianoslingor. Med eminent hjälp av en inspirerad Wale och en underbar Drake. Så vackert.
(Bästa spår: Diced pineapples)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: