ALBUM: DWELE – GREATER THAN ONE

Soulhösten har fått en underbar start med Dweles femte album.

DWELE Greater Than One
@@@@

Subject från 2003 är fortfarande en personlig favorit (läs: Speedos neosoulklassiker) och Andwele Gardners framgångar har, hemma i USA, växt med de tre efterföljande album, även om dom inte ens kommit i närheten av debutens lyster. Men på detta femte album, Greater Than One, hittar han tillbaka till det där krispiga, varma och kristallklara vintagesoulen, som om det görs rätt, står i en klass för sig.
Ja, för Dwele håller envist, näst intill dumdristigt fast vid att framföra neosoul, vars storhetstid till stor del passerat. En genre som kan fastna i ett evighetslångt jam utan behövliga melodier, behöver struktur och ramar. För även en bra låt kan helt och hållet försvinna i slicka, flytande produktioner. Men här får han definitivt till det, det med ett dussin snygga låtar, en tajt, välsvarvad produktion och sen är det ytterligare två ingredienser som detta inte vore något utan. Det där smittande groovet och Dweles fantastiska röst. Det går rakt in i märgen, själen, hjärtat på mig. Allt är gjort med sådan finess och värdighet, vilket blir elementärt när han envist håller sig inom samma genre. Det märks redan i Going leaving, så läcker och så subtil, precis som Obey eller funkiga Swank. Sen får han får bl.a. ljuvlig sånghjälp av en annan favorit, Raheem DeVaughn i urtjusiga What you gotta do och då är neosoullyckan total.
Och jag kapitulerar.
(Bästa spår: What you gotta do)

Köp på iTunes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: