ALBUM: NAS – LIFE IS GOOD

Den amerikanske rapparen är åter tillbaka i högform med sitt nya album.

NAS Life Is Good
(Def Jam/Universal)
@@@@

Jag har denna man att tacka för min kärlek till hip hop. Arton år sedan öppnade han mina ögon till en helt ny, fantastisk värld genom sitt mästerliga debutalbum Illmatic (1994) och den 20-årige Speedo blev grymt imponerad av den enbart två månader äldre Nasir Jones, som med sin melodiska rapstil, personliga och politiska texter, samt den grymt tajta produktionen, satte hip hopen på min musikaliska karta.
Och medan många av hans jämnåriga kollegor känns trötta och blasé, verkar Nas ha fått ny energi och med sitt elfte album har han släppt ett av sina mer angelägna på flera år. Han är tydligt färgad, både bildligt och musikaliskt, av sin skilsmässa från Kelis och han är vass och personlig i sina texter, texter som får flera yngre kollegor att kännas desperata och oinspirerade. Oavsett om det handlar om svårigheten att uppfostra en dotter som ensamstående pappa eller svårigheten att hitta sin plats efter att du blivit för rik för ghettot och du är för ghetto för de rika områdena. Nas behandlar ämnet med enorm värdighet och angelägenhet.
Även hans gäster känns inspirerade av Nas nytända glöd. Som Rick Ross, som ibland är lite för laid back för sitt eget bästa, men här fungerar som en skönt komplement i drabbande Accident murderers. Eller hans ofta återkommande duettpartner Mary J Blige i fantastiska Reach out. För att inte tala World’s an addicition, ett återhållet och mäktigt drama med en av världens bästa sångare Anthony Hamilton i sitt esse. Och det är rakt igenom drabbande låtar och texter, med Nas i sitt livs form, nästan tjugo år efter sin debut.
Gammal ÄR bäst.
(Bästa spår: World’s an addicition)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: