PRIDE 2012: PROLOGEN

Årets Stockholm Pride har möjligheten att bli en grymt svängig vecka med ett artistuppbåd som kan liknas vid vilken härlig musikfestival som helst.

Med den stora skillnaden att musiken givetvis är vinklad åt det gayvänliga hållet och till stor del faktiskt är hämtad från något av de senare års Melodifestivaler eller Eurovision Song Contests. För säga vad man vill om gaycommunityn, så är den när det kommer till vissa områden väldigt konservativ. Och jag är den första att erkänna att just MF och ESC är en härlig musikfest utan dess like, som samlar, engagerar och förför folk. Inklusive undertecknad. Och det senast nu i våras när älskade Loreen bevisade att talang, integritet och konstnärskap inte är främmande för den stora folkmassan, i ett annat rätt urvattnat och spektakelliknande musiktävling.
Nu har årets Pride lyckats kamma hem ett gäng artister att förgylla kvällarna, såsom nämnda Loreen, men jag ser även fram emot att se Lena Philipsson, (vars Du följer väl med? är årets Pride-låt), The Sound of Arrows, Agnes, Lilla Sällskapet, Gravitonas, Moa Lignell, Lisa Miskowsky, Andreas Lundstedt och Mattias Andréasson. Av de nämnda är det endast tre akter som inte har en direkt koppling till Melodifestivalen eller ESC (rätta mig gärna om jag har fel). Jag vägrar tro att vi är så enkelspåriga när det gäller vårt musikval, men okej, låt gå. Give it your best shot!
Men jag längtar efter R&B, soul och hip hop! Eller det kanske bara är jag?

Dock finns det en hel del annat som pågår under veckan både i och utanför Pride Park, som jag skulle bevista om jag inte arbetade på dagarna, såsom läsningen av Gertrud Larssons pjäs Fångvänskap. På tisdag kl. 14.15 läses den på Pride House/Kulturhuset och efter readingen låter arrangörerna att låta publiken komma till tals. Missa inte om ni har chansen!
Senare samma dag kan ni på Boulevardteatern se pjäsen Dark Room – en homomonolog, av och med Linus Törneberg, i regi av Adam Gardelin. Det börjar kl. 18.
På torsdag kommer jag förmodligen att missa stand up-komikern Margaret Chu, vilket gör mig ledsen i hjärtat. Men för er som har möjligheten, ta er för Guds skull till parken kl. 16.30 och missa inte denna härliga kvinna!
Två andra fantastiska kvinnor ni inte får missa under torsdagen är Annika Lantz och Tiina Rosenberg som ska diskutera humor och politik kl. 14.45 på Stora Scenen på Stadsteatern. Men ta det här med humor och politik med viss reservation, för när jag var och lyssnade på damerna för två år sedan, kom dom på ca 45 minuter in i programmet att dom ännu inte ens påbörjat samtala om ämnet som var tänkt som tema. Men likväl förbannat underhållande.
I fredagens program i parken kan ni bl.a. se och höra Albin Flinkas sjunga sånger av bl.a. Barbro Hörberg och samma kväll hålls även hyllningskonserten till Whitney Houston, med artister som Shirley Clamp, Pauline och Hank von Helvete.
Men veckan är fylld av möjligheter åt alla världens håll. Eller vad sägs om att se finfina filmerna Weekend (läs min recension här) och Beginners? Eller prova på lite rugby med Stockholm Berserkers? Eller sing-a-long med simlaget Dolphins? Eller gå på Bögjävlars traditionella underklädesfest, som i år firar 5 år? Eller se Teater Iris uppsättning av Shakespeares Trettondagsafton? Eller queertango?
Ja, möjligheterna är oändliga och ändå är det här bara en bråkdel av att programmet har att erbjuda. Jag kommer att bevaka festivalen under veckan med recensioner, krönikor och små inspirationsinlägg. Ni följer väl med?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: