FILM: HOTELL MARIGOLD

Ja, allt är enligt formulär 1A, men likväl blir jag förförd, när delar av Storbritanniens skådespelarelit i den mogna åldern levererar och bjuder upp till filmisk lycka.

HOTELL MARIGOLD
(Storbritannien, 2011)
Regi: John Madden
Manus: Ol Parker
I rollerna: Judi Dench, Bill Nighy, Penelope Wilton, Dev Patel, Celia Imrie, Ronald Pickup, Tom Wilkinson, Maggie Smith m.fl.
@@@@

Det är sju rätt trötta och slitna nyblivna pensionärer som lämnar Storbritannien för att påbörja ett nytt liv (eller få en ny höft) i Indien och det på hotellet Marigold, som enligt broschyren är allt dom kunnat önska sig för sina gyllene år, men i verkligheten är det något helt annat. Hotellet drivs av den unge drömmaren Sonny (Patel), som är en obotlig optimist och detta krockar givetvis med flera av de uppgivna britterna.
Där uppstår givetvis den självklara och måhända lite förutsägbara komiken, men allt förlåts tack vare att allt levereras med total värme och slagfärdighet, med Bill Nighy och Maggie Smith i spetsen. Deras komiska tajming är bara att beundra och förföras av. Visst, det känns igen från tidigare roller, men det bryr jag mig inte om. Jag låter mig förföras.
Lägg då till finfina Judi Dench, som fungerar som filmens nav, vars Evelyn gör en stillsam inre resa och där manuset har sina tillkortakommanden, fyller Dench ut med hjärta, hjärna och själ. En annan stillsam hjälte i denna film är Tom Wilkinsons Graham. Alldeles förtjusande.
Det är i stunderna mellan de givna komiska situationerna, tack vare luckorna av luft, tystnad och det stillsamma allvaret, som får filmen att höja sig över standardmallen och ge det den värdighet som den förtjänar.
När det är så här värdigt och elegant genomfört, har jag inga som helst invändningar mot att det trots allt är förutsägbart. Som sagt, jag låter mig bara åka med på resan och förföras.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: