FILM: FRIENDS WITH KIDS

Med amerikanska mått mätt är detta en ovanligt modern och lyckosam komedi.

FRIENDS WITH KIDS
(USA, 2011)
Regi & manus: Jennifer Westfeldt
I rollerna: Jennifer Westfeldt, Adam Scott, Jon Hamm, Kristen Wiig, Maya Rudolph, Chris O’Dowd m.fl.
@@@

Filmen är skriven av en begåvad manusförfattare, som nu även är regissör, men som av någon anledning fortfarande hamnar lite utanför radarn. Svenskättade Jennifer Westfeldt var 2001 med och skrev indiehiten Kissing Jessica Stein och har även varit verksam på Broadway, samt att hon kunde ses i åttonde säsongen av 24. Men jag gissar att det har att göra med hennes lite kvävda och kyliga spelsätt, som inte direkt framkallar känslor av värme och sympati. Ja, det är i alla fall så jag har upplevt henne.
Med Friends with kids visar hon dock på flera sätt att hon är en kraft att räkna med och där hennes agerande är en bromskloss, tar hon igen med råge med sitt skrivande och även i viss mån med sin första-gångs-regi.
Här spelar hon och Adam Scott bästa vännerna Jason och Julie, som lever som singlar i New York och gradvis börjar deras parvänner att skaffa barn och familj, medan deras eget liv står still, bland fruktlösa dejter och förhållanden. Vad göra? Plötsligt får de bästa vännerna en idé, som möts av blandade reaktioner hos vännerna.
Filmens stjärna är onekligen manuset. Samtalen, dialogerna, situationerna och möjligheterna med Westfeldts manus är fantastiska. Heteronormativt givetvis och med kärnfamiljen som den tröttsamma nyckeln till evig lycka (gäsp!), men inte utan autenticitet och hjärta i överflöd. Idén kom till Westfeldt, när hon och maken Jon Hamm, upptäckte att deras vänner började gifta sig, föda barn och bli allmänt upptagna/långsamt började försvinna ur deras liv. Och äktheten går inte att värja sig emot.
Sen att det stundom blir lätt kyligt och krasst i både vad gäller skådisarnas agerande och karaktärernas agerande, väljer jag att ha överseende med eftersom Westfeldt ändock bjuder på en vass dialog och ett riktigt bra manus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: