ALBUM: SOUL VALPIO – METSÄN KESKELLÄ

Stundtals mäktigt, stundtals mossigt, är mitt helhetsintryck av detta finska hip-hop album.

SOUL VALPIO Metsän Keskellä
(CY)
@@@

Singeln Lintuparvi (En flock av fåglar) slog ner som en bomb. Den är så exakt och så perfekt i sin jazzinpyrda soulkostym. Wurlitzerpianot som bäddar in en, med varma, lätta anslag, tillsammans med Soul Valpios och Heini Ikonens röster i mäktig symbios. Det är så mäktigt och så vackert. Är det måhända årets låt?
Synd bara då att resten av albumet är alldeles för influerat, nej, impregnerat av Gurus Jazzmatazz-era. Det är ytterst kompetent framfört, med en säker och snygg mix av livemusiker och beats/samplingar i en tät produktion och det finns inte ett enda dåligt spår på hela plattan, men eftersom originalitet blir en andrahandsvara i sammanhanget, känns det emellanåt lite mossigt och jag hade önskar mer av de souliga kvalitéerna han har blandat in i sitt material.
Soul Valpio, eller Ossi Valpio som han heter, började som rappare, men har hittat ett minst lika organisk och naturlig ingång till sången, och det blir i slutändan ingen kvalitetsskillnad på hans olika vokala uttryck. Som i den sköna titellåten Metsän keskellä (Mitt i skogen), där han flyter snyggt och sömlöst mellan rap och sång.
Men om du ska lyssna på en låt i år, så är det banne mig…
(…det bästa spåret: Lintuparvi)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: