ALBUM: SAINT ETIENNE – WORDS AND MUSIC BY SAINT ETIENNE

Överraskande bra comeback efter sju år för den brittiska trion.

SAINT ETIENNE Words And Music By Saint Etienne
(Universal)
@@@@

Saint Etienne har aldrig fastnat i mitt nät och jag har avfärdat dom som ett banalt, svalt och distanserad popband. Vet inte om det är jag som med åren blivit banalare, svalare och mer distanserad, eftersom jag tycker bandets nya, åttonde album är riktigt bra. För till mycket och mån låter dom som dom alltid gjort. Det är som om dom aldrig riktigt lämnat 90-talet. Produktionen är sådär slick, luftig och kalvig som jag minns deras tidigare alster. Och indieklubbsmelankolin är också den intakt. För att inte tala om Sarah Cracknell, som om möjligt låter ännu mer nasal. Eller är det autotunen som spökar?
Men vad är det då som får mig på fall? Enkelt och banalt nog, så är det låtarna. Låtar som genomgående handlar om den stora kärleken, popmusiken. Det är så sällan pop tillåts vara enkelt, charmigt och rakt på sak. Men här lyser äktheten igenom tack vare trions uppenbara glädje av att skriva och spela ihop igen. Och när resultatet blir så här bra, är det bara att kapitulera.
För hur lysande är det inte att citera Samantha Fox Touch me i refrängen till Popular eller den där pirriga förväntan inför konserten i Tonight. Eller den där bitterljuva realisationen om att det trots allt är Last days of disco.
Vem hade trott att en trio britter som passerat 45-sträcket kunde leverera så vital och skön pop?
(Bästa spår: Tonight)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: