FILM: WEEKEND

Diskbänksromantik av ett sällsynt skådat slag.

WEEKEND
(Storbritannien, 2011)
Regi & manus: Andrew Haigh
I rollerna: Tom Cullen, Chris New m.fl.
@@@@

Alltför sällan, eller vad som känns som aldrig, har den här typen av film landat i mitt knä. Detta stillsamma och varma drama om hur ett möte kan vända upp och ner på alla ens förväntningar och förhoppningar, är därför väldigt ensam i sitt slag.
På väg hem från en blöt kväll hos bästa vännen Jamie, tar Russell en vända på en gayklubb och får med sig Glen hem. Och vad som börjar som ett tänkt engångsligg, utvecklar sig till något helt annat.
Exakt så är också filmen. Den är inte riktigt vad jag förväntade mig. För även med de bästa av intentionerna slår bögfilmer ofta bakut och de vanliga människorna ersätts av klichéer och karikatyrer, varpå mina förväntningar inte var så höga när jag slog mina klor i Weekend.
Men här handlar det endast och enkom om vanliga människor. Och vanliga situationer. Med vanliga samtal om vanliga och ovanliga saker. Lägg då till en ovanligt hög igenkänningsfaktor hos en helt vanlig bög som undertecknad är och saken är biff.
Det är intimiteten, äktheten i dialogen, de olika rollerna vi tar på oss, hoppen mellan livet hos heterobarnfamiljerna och festandet på gayklubben. Eller referensen till min favoritfilm Ett rum med utsikt.
Regissören Haigh är varsam och respektfull med sina karaktärer, och låter skådespelarna att ta sin tid i stillsamma och genomtänkta scener. Samtidigt som Tom Cullen och Chris New är fantastiskt fina i huvudrollerna och det ger därmed Haigh två suveräna paletter att vila kameran på.
Och ett tecken på en bra film är när jag fortfarande går och tänker på den flera veckor efter att jag sett den.

Filmen har premiär 29 juni, men orkar du inte vänta, går den att beställa på Amazon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: