ALBUM: NIKI AND THE DOVE – INSTINCT

Ett vibrerande och lustfyllt electropopalbum att förgylla sommardagarna med, kanske skulle vara något?

NIKI AND THE DOVE Instinct
(Universal)
@@@@
Denna färgsprakande popcanvas som är duon Niki And The Dove har lite slarvigt och slentrianmässigt jämförts med ett gäng artister, såsom Björk och Kate Bush, men när nu debuten äntligen är här visar dom att dom står alldeles utmärkt på egen hand. Visst, influenserna är starka från olika håll, men det som framför allt skiner igenom är deras egensinnighet och melodistarka låtar. Och om jag nu också ska ställa mig i ledet och hitta en inspirationskälla hos duon, så är det en som är lite mer otippad, men helt klart lyckad influens. Det är kära Prince som spökar i några spår, såsom funkiga Somebody och 80-talspoppiga In our eyes. Magiska små poppärlor!
Till en början blir intrycket lite splittrat, eftersom duon uppfriskande nog inte väljer att göra enkelt för sina lyssnare och hoppar friskt och glatt mellan olika musikaliska uttryck. De är de tidigare nämnda funkinfluenserna, sen är det lite etnofeeling i The gentle roar och Mother protect, för att lägerelds-klubba loss i DJ, ease my mind och sen poppigt i Tomorrow och Last night.
Gustav Karlöf och Malin Dahlström flexar sina muskler och lever ut alla tänkbara musikaliska lustar, hela tiden kärleksfullt och intimt, med en ständig vibrerande närvaro. Det är helt självklart och givet att duon får stor medial uppmärksamhet i England (där albumet släpptes redan innan här hemma i Sverige) och albumet bara bevisar och förstärker den hype som surrat kring duon.
Just det, måste också nämna Under the bridges, detta åttaminutersepos som är ett stycke ren och skär lycka. 
Som en liten fotnot, kan jag berätta att när Malin Dahlström var en del av trion Midaircondo hade jag det stora nöjet att arbeta med bandet och det i dansföreställningen Resan för Crowd Company som var på turné i Västra Götaland hösten 2005. Redan då, anade jag en popstjärna “in the making” och här känns det lite som om hon hittat hem.
(Bästa spår: The drummer, In our eyes, DJ ease my mind)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: