FILM: PROMETHEUS

Det här är mäktigt på så många plan.

PROMETHEUS
(USA, 2012)
Regi: Ridley Scott
Manus: Jon Spaihts & Damon Lindelof
I rollerna: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Logan Marshall-Green m.fl.
@@@@

Utan att vara en fanatisk Alien-nörd, älskar jag Ridley Scotts Alien, James Camerons Aliens var suverän även den, tyckte David Finchers tredje var klart godkänd och Jeunets fjärde snäppet bättre än trean. Har valt att inte se det femte hopkoket som kom 2004 av ja, rätt självklara skäl. Så när sir Ridley Scott själv nu återvänder till genren, är det givet att fans av sci-fi-kulturen blir till sig i brallan. Ja, det måste erkännas, även jag blev det. Plus att Noomi Rapace landar sin första internationella huvudroll i samma film. Mäktigt. Men skulle Ridley Scott och Rapace leverera? Ja, det gör dom. Med besked.
Året är 2089 och arkeologerna Elisabeth Shaw (Rapace) och Charlie Holloway (Marshall-Green) hittar en stjärnkarta, som dom tolkar som en inbjudan från människornas föregångare. Detta leder till att dom följer kartan med stöd av miljardären Peter Weyland och reser till den avlägsna månen, där Shaw och Halloway tror att föregångarna, eller Ingenjörerna, finnas. Skeppet som tar dom dit är Prometheus.
Väl på plats blir resten av besättningen också uppdaterade med vad deras uppdrag är och givetvis möts detta med skeptism och tveksamheter av bl.a. uppdragschefen Meredith Vickers (Theron).
Självklart är allt snyggt så in i bomben, ända in i minsta lilla detalj och detaljrikedomen är fantastisk, men allt det hade inte betytt någonting om det inte fått luta sig emot ett bra manus. Filmen har begåvats med ett manus, med stora filosofiska frågor kring tro och vetenskap och belyser hela tiden de inre och yttre konflikterna hos huvudkaraktärerna. Och där i kärnans centrum finns Noomi Rapace. Det är fullkomligt solklart att hon är på den platsen hon befinner sig. Hon är inte bara potentiellt vår första internationella filmstjärna sedan, ja, Garbo och Bergman, utan hon visar gång på gång vilken briljant skådespelare hon är. Hon inte bara förkroppsligar sin Shaw, hon gör även språket och orden till sina egna, som vanligtvis är det stora hindret för icke-engelskspråkiga skådespelare. Hon är inte bara strålande, hon bär upp hela filmen på sina axlar, med bravur. Ridley Scott visste vad han gjorde.
Castingen är överlag riktigt bra, med Fassbender åter igen i strålande form som roboten David, medan Theron är på väg att göra sina kyliga maktkvinnor till ett varumärke. Hoppas hon inte fastnar där.
Sen känns Scott vitalare än på flera filmer och skapar mer psykologisk spänning med alienförtecken än skräcksplatter och det får mig att hålla andan, stora delar av filmen. Med dess Alien-prequelvibbar som föranletts står ändå Prometheus alldeles utmärkt på egna hand. Och direkt efter att filmen är slut, vill jag se den om igen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: