ESC 2012 – FINALEN

Då var vi här då. Den stora skälvande dagen av grannröster, skrällar och musikalisk komatös.

Två ändå rätt rafflande semifinaler har nu lett oss till kvällens final och oväntat många låtar har hållit längre än en lyssning, så för att inte bli för långrandig innan jag går igenom de 26 bidrag, slungar jag mig in direkt i vad som komma skall ikväll.

1. STORBRITANNIEN Engelbert Humperdinck Love will set you free
@@@

Jag vet inte om det är briljant eller kalkon att britterna skickar denna crooner för att tävla, men en sak är säker, britterna vill inte vinna ESC. På några som helst premisser. Dom var nog extra lättade av startnumret. Detta till trots, är det en finstämd och varm visa, med trygg och säker sång. På gott och ont.

2. UNGERN Compact Disco Sound of our hearts
@@@

Snyggt, välkomponerat och om än lite ofarligt. Dubbelsynd för det dåliga startnumret för en av festivalens bättre låtar.

3. ALBANIEN Rona Nishliu Suus
@

Var är melodin? Varför? Sjunger hon snooze? Är det över?

4. LITAUEN Donny Montell Love is blind
@

Sång, låt och framträdande i tamaste laget, som dock upphöjs av de ofrivilligt komiska och underhållande inslagen av ögonbindel, enhandshjulningar och dansjuck á la Michael Jackson.

5. BOSNIEN & HERCEGOVINA Maya Sar Korake ti znam
@@

En till snoozefest, men denna gången med lite av en melodi. Sällan har tre minuter känts så långa.

6. RYSSLAND Buranovskiye Babushki Party for everybody
@

Årets plojfinalist. Nej, tycker inte att det är charmigt, ej heller särskilt kul. Bara…hmmm, trist.

7. ISLAND Greta Salome & Jonsi Never forget
@@@@

Älskar detta. Förbehållslöst. Det pompösa, nordiska och ohämmat schlagriga anslaget. Vinner givetvis inte, men om någon rättvisa finns, gärna topp 5.

8. CYPERN Ivi Adamou La la love
@@@@

Ännu en av mina favoriter och även en av mina vinnarkandidater. Grymt smittsam och oemotståndlig, med en skön och säker sångerska, som i sin kalviga charm ger amasoner ett lyft i ESC.

9. FRANKRIKE Anggun Echo (You and I)
@@@

Helt okej 90-talsdisco, som vare sig lyfter eller gör magplask och lär även placera sig någonstans kring en trettonde plats.

10. ITALIEN Nina Zilli L’amore è femmina (Out of love)
@@@

Den här blir bara bättre och bättre. Med sina sköna Winehouse-vibbar  kan denna coola italienska blir farlig ikväll.

11. ESTLAND Ott Lepland Kuula
@@@@

Utan tvekan, årets ballad med stort B med en av startfältets bästa sångare. Bara han inte sjunger sönder den, som han gjorde i semin. Det vackra melodin var näst intill bortblåst och det är enda anledningen till att jag inte ger denna det toppbetyg som den förtjänar.

12. NORGE Tooji Stay
@@@@

Är Europa på det humöret, kan även denna bli farlig. Det är något med de orientaliska injektionerna och den hypnotiska pulsen, men framför allt den smittsamma melodin, som gör Norges bidrag till ett av de starkaste dom har haft på senare år. Tack Peter “Euphoria” Boström.

13. AZERBAIJAN Sabina Babayeva When the music dies
@@@

Stabilt och så där traditionellt snyggt, men lite tråkigt. Tanken med kompositionen är väl att den ska explodera, men det gör den aldrig. Hon kanske gör det när det väl gäller.

14. RUMÄNIEN Mandinga Zaleilah
@@@@ 

Oj, vad jag gillar det här! Det är någonting med den banala dragspelsslingan, hennes italienska och sommarkänslan. Plus att hon totalt överraskade i tisdagens semi, trots ingen medhörning, vilket proffs!

15. DANMARK Soluna Samay Should’ve known better
@@

Singer/songwriter-pop som tuffar på lite sådär lagom snällt, lätt onyanserat och helt ofarligt. Men det finns en okej låt där någonstans.

16. GREKLAND Eleftheria Eleftheriou Afrodisiac
@@@

Ytterligare ett av dessa vulgo-poptjejer som överraskat i år, när dom väl ställt sig på scenen. Låten är enligt standardformeln, men Eleftheria lyfter låten några snäpp.

17. SVERIGE Loreen Euphoria
@@@@@

Och där mitt i allt, hittar vi en urkraft, ett unikum, en stjärna som glimrar lite extra på sitt alldeles egna lilla sätt. Jag står fast vid det nu och jag kommer att göra det imorgon också, Loreen är det bästa vi har skickat till ESC i modern tid. Och det för att mitt i alla kommersialism, spektakel och musikaliskt trams och dravel, visar hon prov på artisteri och, gud förlåt mig nu för kommande ordval i ett ESC-sammanhang, men ja, konstnärskap. Förutom Loreen har vi bl.a. Ambra Succi och Ausben Jordan att tacka för det. Så visst, kommer jag att bli grymt besviken om hon inte vinner, men kommer lika snabbt skaka av mig den förlusten och istället sätta siktet på det album som väntar i höst. Det är du, Loreen, som är euforin! #Loreen12points

18. TURKIET Can Bonomo Love me back
@

Suck, Sertab känns väldigt långt borta. Men visst, ADHD-schlagerpopen har fått ett ansikte.

19. SPANIEN Pastora Soler Quedate conmigo
@@@

Jävlar i min låda, vad denna kvinna kan sjunga! Mitt i all sin klassiska schlagerprakt, kommer den helt klart att fajtas om topplaceringarna. Gsons andra komposition för kvällen, vid sidan av Euphoria.


20. TYSKLAND Roman Lob Standing still
@@

Lite sött, men ack så tråkigt.

21. MALTA Kurt Calleja This is the night
@@

Känns som om låten aldrig riktigt kommer igång och oavsett hur mycket energi Kurt än må läcka, lyfter inte detta sjunkande dansbandspopluftskepp, högre än hans överenergiska fötter.

22. MAKEDONIEN Kaliopi Crno i belo
@

Meningslöst, fullkomligt meningslöst.

23. IRLAND Jedward Waterline
@

Tur att dom har kören med sig, som sjunger åt dom.

24. SERBIEN Zeljko Joksimovic Nije ljuvbar stvar
@@@@

Det här är hur bra som helst. Eller inte riktigt lika bra som Lane moje, men ändå, hur bra som helst. Jag smälter. Av Zeljko. Av språket. Av den stillsamma uppbyggnaden. Vinst? Ja, mycket troligt.

25. UKRAINA Gaitana Be my guest
@@

Receptet på hur du inte ska sjunga och hur danslåtar inte ska produceras. Hysteri är aldrig en bra ingrediens.

26. MOLDAVIEN Pasha Parfeny Lautar
@@@

Om jag bortser ifrån det faktum att jag knappt hör ett ord av vad som sjungs på knagglig engelska, gillar jag det här. Moldavisk ska/schlager/pop, smittsam energi och fånig koreografi, vad finns där att INTE gilla?

SPEEDO TIPPAR:

1. SERBIEN
2. SVERIGE
3. ITALIEN
4. SPANIEN
5. RYSSLAND

…MEN HOPPAS PÅ:

1. SVERIGE
2. ESTLAND
3. CYPERN
4. SERBIEN
5. ISLAND

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: