ESC 2012 – SEMIFINAL 2

Okej, jag älskar Loreen, så givetvis blir detta inlägg lite/mycket färgat av det faktum.

Foto: Andres Putting (EBU)

Ikväll handlar det givetvis mycket om Sveriges kvala eller inte kvala, så för att reda ut en del begrepp om ev. förhandsfavorism, så har jag plockat ett stycke ur Schlagerprofilernas blogg. Det här är två sköna herrar som andas, äter, dricker och ja, lever schlager, om någon.
“Låt oss reda ut en sak först: Sverige är INTE favorittippat varje år. De som slentrianmässigt avfärdar årets svenska favoritskap på det sättet vet ingenting om festivalen eller hur det varit. Var The Ark favoriter? Nej. Möjligtvis hos kvällstidningsrecensenterna. Var Anna Bergendahl favorit? Nä, alla visste att hon skulle få svårt att ens kvala. Charlotte var fanfavorit, och vann OGAE-omröstningen (det enda svenska bidrag som gjort det sedan de startade rösta), men inte betting-favorit, och så vidare. Så Loreens favoritskap i år ÄR det största vi haft i modern tid. Det finns ingen tvekan om det.
Så då vinner vi väl? Nä, det är ju däremot en annan femma. Jo. Rybak vann, Lena vann och Marija Serifovic vann; storfavoriter på senare år i samma klass som Loreen i år, som höll rakt igenom tävlingen. Men den här tävlingen är dessutom full av fallna favoriter, vad som helst kan hända och det är viktigt att komma ihåg känslan från förra året: att komma till final är det viktiga – att komma topp tio och gärna topp fem därefter är något enormt. En vinst är… nåt som hände förra årtusendet?”
Ja, vad de deltagande ländernas tittare tycker och röstar är sannerligen en helt annan femma. Men om dom går i samma linje som undertecknad går följande låtar vidare till lördagens final.

SVERIGE
Loreen Euphoria
@@@@@

Låt mig börja med att säga att jag tycker att Loreen är alldeles för begåvad för den här tävlingen och Euphoria är det bästa vi skickat till ESC i modern tid och på år och dar. Jag har fått lägga mina elitistiska snobberier åt sidan, när det gäller Loreens medverkan i spektaklet, för nu är vi ändå här och hon själv är gladeligen med och tävlar. Så oavsett kvällens och ev. lördagens utgång, ska vi vara mäkta stolta över att vi skickat fantastiska Loreen till Baku. #Loreen12points

ESTLAND 
Ott Lepland Kuula
@@@@

Älskar den här balladen, med sin smygande uppbyggnad och sina gnisslande skräckfilmsstråkar. Ott Lepland sjunger fantastiskt och vore denna vinnare på lördag skulle jag bli lycklig.

SERBIEN
Zeljko Joksimovic Nije ljubav stvar
@@@@

Mannen bakom två av de stora balkanballaderna Lane moje och Lejla är tillbaka. Den förstnämnda som han även framförde hamnade på en andra plats 2004 och den sistnämnda som han skrev för Bosnien Hercegovina och till Hari Mata Hari. Den slutade trea. Jag hoppas och gissar att denna hamnar någonstans kring topp 5 också, för det är så vackert.

NORGE
Tooji Stay
@@@

Norrmännen hamnade oförtjänt utan finalplats ifjolårets tävling med Haba haba, men det här borde väl rimligtvis ta dom till final. Jag gillar de österländska kryddorna den här popklubbdängan försätts med och Tooji verkar kunna leverera, så länge han inte övertänder.

BULGARIEN
Sofi Marinova Love unlimited
@@@

En av de mer schizofrena kombinationerna av galaklädd sångerska till synes laddad för stor pampig ballad, men som sjunger skönt minimalistisk och hypnotisk klubbdänga med flytande refräng, men jag gillar. Låten alltså.

Och här börjar de bra låtarna tryta i andra semin, så i min bok är de följande låtar som med nöd och näppe tar sig vidare, mest för att det måste vara tio som går vidare.

UKRAINA Gaitana Be my guest @@
NEDERLÄNDERNA Joan Franka You and me @@
LITAUEN Donny Montell Love is blind @@
SLOVAKIEN Max Jason Mai Don’t close your eyes @@
KROATIEN Nina Badric Nebo @@

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: