FILM: CONTRABAND

Trots en del förutsägbara drag, blir denna remake stundtals en riktigt spännade thriller.

CONTRABAND
(USA, 2012)
Regi: Baltasar Kormákur
Manus: Aaron Guzikowski
I rollerna: Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Ben Foster, Giovanni Ribisi, Lukas Haas m.fl.
@@@

Hur jag än vänder och vrider på det, kommer jag inte runt det faktum att Wahlberg är ytterst begränsad som skådespelare, men ändå dyker han upp titt som tätt i huvudroller och det i filmer som ändå kan anses vara respektabla, om än med varierad utgång. Kanske har något att göra med hans ständiga “thug-gone-good”-uttryck och image, som aldrig lämnar hans ansikte eller persona. Hur som helst, har han lyckats sniffa fram kvalitativa produktioner utanför USA, som han sedan tagit till Staterna för remakes. Han var t.ex. exekutiv producent för In Treatment och nu då denna remake på isländska filmen Reykjavik-Rotterdam.
Här spelar han Chris Farraday, som lämnat sitt forna kriminella liv bakom sig och driver ett legitimt företag som säljer säkerhetsalarm, när hans fru Kates bror hamnat i trubbel efter att en smuggelaffär går snett. Farraday som sätter familjen före allt, bestämmer sig för att hjälpa sin svåger ur knipan och ger sig in i sin forna karriär som smugglare.
Starten är väldigt konventionell och väntad, med en casting som till en början känns förutsägbart tråkig, men när jag precis är på väg att ge upp, börjar det hända saker. Oväntade vändningar, frustrerande utvecklingar i intrigen som får det att krypa i skinnet. Plötsligt sitter jag och tittar på en tät och stundtals otäck thriller. Och trots sina tydliga hinder som skådespelare, klarar sig Wahlberg helt okej, genom filmen, mycket tack vare Kormákurs stadiga och handgripliga regi. Men också mycket tack vare ett gäng stabila skådespelarkollegor. Som Ben Foster, mest känd från Six Feet Under, som nu vuxit upp, men fortfarande gör dessa ljuvligt opålitliga slynglar, som du inte kan undvika att bli charmad av. Och Kate Beckinsale, som här visar trots liten, otacksam roll, att med rätt material, finns där en ursprungskraft att räkna med.
Så utan att ha sett originalet, som jag gissar har helt andra, större kvalitéer, kan jag ändå rekommendera Contraband, som en stund med klart godkänd actionthriller.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: