LIVE: DRAKE I GLOBEN

En sann entertainer och svårmodig soulsångare i en härlig hybrid, likt hans ljuvliga musik.

Foto: Rockfoto

DRAKE
Ericsson Globe, Stockholm, 15 april 2012
@@@@

Jag fullkomligt älskar albumen Thank Me Later och Take Care, så förväntningarna inför gårdagens konsert var rätt höga, samtidigt som jag kände viss farhåga över om han skulle lyckas överföra hans sensationella hybrid av soul och hip hop till liveformat. För en del av storheten i hans musik är att arrangemangen ofta är väldigt sparsamma och ibland t.o.m. mimimalistiska, vilket inte direkt framkallar arenavibbar.
Men mina farhågor kommer av sig ganska omedelbart, då han öppnar überstarkt med ett radband av dunderlåtar gjorda för stadium status. Eller vad sägs om bl.a. Underground kings, Over och Crew love, där framför allt den sistnämnde med sitt ljuvligt schizofrena sound, blir kvällens första bevis på att övergången från album till live är lyckad. Okej, finliret går lite förlorat bland Beatles-skriken och arenaarrangemangen, men då är jag kräset petig. För fokuset ligger verkligen på att få igång ett party bland oss knappt 8000 Drizzy-fans och stundom får han Globen att koka. Det dessutom med det enklaste av det enkla. Spela låtarna rakt upp och ner. Ibland visserligen i alldeles för korta versioner, såsom artister i genren har tendensen att göra live.
Aubrey Drake Graham visar sig vara både en seriös ung man och även en ruskigt karismatisk entertainer. Den svårmodige Drake kommer väl till hands framför allt i de avskalade, ångestladdade och mäktiga soulballaderna Shot for me och Marvins room, där han glädjande nog också visar sig vara en bra sångare. Här behövs sannerligen ingen autotune. Och entertainern Drake undviker snitsigt att anspela på sex, som vore ett enkelt och billigt knep, och därmed blir kanadensaren ännu sexigare, på ett gentlemannamässigt sätt.
Seriositeten och showen accentueras dessutom av en mörk och suggestiv scenografi, som ger möjligheter till videoprojektioner och enkla, men oerhört läckra ljusshower. Alltid med fokus på Drake.
För när det kommer till kritan är det Drakes show och han underhåller oss kungligt under 90 minuter. Vilket gör att jag gladeligen utvecklar min Drake-crush några snäpp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: