ALBUM: FRIDA HYVÖNEN – TO THE SOUL

Uppföljaren till 2008-års mästerverk Silence Is Wild är här och hon övertygar åter igen.

FRIDA HYVÖNEN To The Soul
(Universal Music, 2012)
@@@@

Det är ömsom ett ödsligt hamrande, ömsom sensibla smekningar på pianots tangenter. Här varvas ett dramatiskt och filmiskt landskap med ett närgånget och familjärt rum inom ramen av några enstaka takter. Berättelserna skildrar allt från vilda Balinätter till reflektionen över att ens händer ser ut som mammas händer. Det är högt och lågt, svulstigt och varsamt. Och varenda rad, stråk, ton och ackord kommer från en totalt ärlig plats.

Sen är det hennes röst. Den är skarp, rak och den knarrar och skorrar, ja, den blir t.o.m. stundom gnällig. Och jag kan inte motstå den. För likt texterna och melodierna kommer den från själen och det allra viktigaste, den berättar historier för oss. Oemotståndliga och vackra berättelser, och det blir allt tydligare att Hyvönen är den enda svenska artisten som på engelska, kan berätta sina väldigt svenska historier på ett övertygande och drabbande sätt. 
Musikaliskt ligger det fortfarande nära hennes säregna uttryck, men hon väver även in briljant Stevie Nicks-disco i briljanta singeln Terribly dark, lätta musikalvibbar i In every crowd och barnsligt, klampande Ronettes-soul i California. Allt på det där exceptionellt tilltalande Hyvönen-sättet. 
Riktigt mäktigt blir det i finalspåret Gold. En vemodig och sällsynt vacker betraktelse över hur Frida och hennes blivande make letar efter vigselringar i Indien. Och hon som aldrig trodde att hon skulle gifta sig. Och med tonerna av Fridas röst upprepande den uttjatade meningen “I love you” får orden nytt liv. 
To the soul är exakt vad den heter.
(Bästa spår: Gold, Terribly dark, Hands)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: