LIVE: ANTHONY HAMILTON PÅ HAMBURGER BÖRS

Alltså den där rösten. Mycket vackrare än så här blir det inte. 

Foto: Fernando Valdés Carraco/Gaffa

ANTHONY HAMILTON
Hamburger Börs, Stockholm, 11 april 2012
@@@@

Inför konserten spekulerade jag och min vän Jesper huruvida den gudabenådade sångaren Hamilton var en showman eller inte och vi gissade också att hans lite jämntjocka låtkatalog inte riktigt fört honom till den soultopp han och hans röst förtjänar. Men inför ett fullsatt Hamburger Börs visade han onekligen sina showmanskills, men också att hans material ibland blir lite väl anonymt. Men låt mig då få presentera kvällens huvudroll – rösten. Herre min ge! Människan besitter onekligen en av de vackraste rösterna jag någonsin hört och det fanns ingen slut på härligheten. Han håller en overkligt bra nivå rakt igenom kvällens nittio minuter, med en stämma som är rå och oslipad i tonen, men tekniskt gäller total kontroll och den kommer från en totalt ärlig plats utan skrupler eller låtsaskänslor. Och det till synes helt utan ansträngning. Aftonens eminenta biroller görs av det sensationella bandet, där de tre körsångarna generöst och rättfärdigt får ta plats bredvid Anthony under flera tillfällen under konserten.
Basen av kvällens låtar är plockad från fjolårsplattan, oväntat popiga Back to love, där de låtar som han skrivit med Babyface, sticker ut lite extra. Såsom skönt tunga och svängiga Sucka for you som får äran att starta soulpartyt och vackra psalmliknande Pray for me. Men visst tar han oss på en liten resa bakåt i tiden med pärlor som Comin’ from where I’m from, Charlene och The point of it all, där den sistnämnda mot slutet snitsigt vävs in i Princes Adore. Hans material gränsar ibland till såsigt, men Hamilton tillsammans med bandet lyfter kalaset till stundom oanade höjder.

Foto: Fernando Valdés Carrasco/ Gaffa

Min enda invändning är när pastor Hamilton tar över och soulpartyt trillar farligt nära ett väckelsemöte. Jag förstår varifrån detta kommer och det likt hela konserten kommer från ett ärligt ställe, men likväl tappar jag lite fokus och väntar på att den finfina konserten jag var på, ska återupptas. Och det gör den. Tack och lov, för med den rösten är steget till himlens höjder inte alls långt borta, så då känns ett väckelsemöte överflödigt. För det där soulkalaset är så fantastiskt bra.
För Hamilton kan tryggt och lugnt luta sig tillbaka på sin vackra röst och sin sköna personlighet, som smittar av sig på oss i publiken. Och när han kommer av sig i början av Pray for me, bryter han resolut och börjar om. Hela tiden med ett generöst leende och varm närvaro, som gör att vi som publik i princip äter ur hans hand.
Sen var det det där med rösten. Himmelskt är det enda ord jag kommer på just nu.

Här en skakig inspelning av Comin’ from where I’m from. Men lyssna och njut!

Här en inspelning av Sucka for you från Malmöspelning i tisdags.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: