LIVE: ALEKS PÅ HAMBURGER BÖRS

En riktigt skön soulig påskafton firade jag på Hamburger Börs i går kväll i sällskap med Aleks.

Foto: Kingsizemagazine

ALEKS
Hamburger Börs, Stockholm, 7 april 2012
@@@@

Debutantcharmen sitter kvar. Kalvigheten likaså. Men det är råtalangen och det tajta bandet som lyser starkast. Fjolårets debutalbum Inte Längre Fiender var inte en helgjuten platta, men när låtarna nu överförs till denna än så länge ensamma spelning på Hamburger Börs, får låtarna en extra välbehövlig och ytterst klädsam tyngd tack vare ett väldigt sammansvetsat band, som backar upp soulsångaren Aleks från början till slut.
Men fokuset ligger givetvis på Fruängen-sonen Aleks, som helt klart är både rörd och lite generad av den uppbackning och kärlek han får av publiken denna påskafton. Han skickar charmanta shout-outs till sin moster och morbror som är i publiken och ibland får jag känslan av att jag har hamnat, inte på en konsert, utan en familjetillgivenhet. Att Hamburger Börs är fyllt av Aleks vänner hjälper också till. Även på scenen fylls det på med vänner, bl.a Ison & Fille och halva Mohammed Ali. Och de gör det med glädje och den äran, men likaså klarar sig Aleks alldeles utmärkt på egen hand.
Först och främst är det hans fantastiska röst som bär honom långt, långt. Hans eminenta blandning av innerlighet och stadium status, finfina hybrid av soulvärme och hip hop-attityd, lyfter även de svagare låtarna till grymt svängig nivå. För svänget, hans musikaliska swag, är sannerligen hans styrka.
Enda gången magin bryts, är när han bryter mitt i den åtta-minuters episkt självbiografiska Fruängen, som aldrig riktigt hittar sin naturliga plats i kvällens setlista. För det känns lite som om han är på scenen för att ha kul och inte rannsaka sig själv eller berätta om den långa, tuffa vägen han vandrat på. Han väljer istället att blicka framåt.
Det gör han med sköna versioner av bl.a. Robot, Va dig själv och En dröm. Och när han avslutar kvällen med flaggskeppet Ny man, visserligen i en aning för långsam version, är han helt avslappnad och bara njuter av stunden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: