TEATER: TREATER

Ja, ett teatermaraton var det helt klart. Från kl 14 till 20.30 bänkade jag mig på Intiman för att titta på pjäsen som hade sin urpremiär redan sommaren 1973.

TREATER

Av Alan Ayckbourn (i original The Norman Conquests)
Regi: Emma Bucht
I rollerna: Josephine Bornebusch, Erik Johansson, Maria Kulle, Johan Rheborg, Vanna Rosenberg och Johan Ulvesson.
Spelas på Intiman t.o.m. 12 maj.
@@@
Det är sannerligen en ambitiös triplett av pjäser han skrivit, Alan Ayckbourn och vad jag förmodar, med enkom ett syfte. Att roa och underhålla. Vilket också förbryllar mig lite. För även om de tre pjäserna är ovanligt jämna, så tillför det inte upplevelsen något extra, att fördela pjäsens händelseförlopp i de olika rummen till tre enskilda föreställningar. Ej heller saknas något i de enskilda pjäserna. Tänk vilken rafflande komedi det hade blivit om han samlat allt i en pjäs. Men visst, då kommer vi ju ifrån hela syftet med Treater. De tre pjäserna Matsalen, Vardagsrummet och Trädgården spelas onsdag- till fredagar var för sig och på lördagar alla tre efter varandra, med en matpaus inkluderad.
På engelska landsbygden får vi möta Annie (Rosenberg) som planerar att komma iväg på sin första lediga helg på två år och det i form av en hemlig rendez-vous med Norman (Johansson). Annies bror Reg (Ulvesson) och hans fru Sarah (Kulle) ska under helgen ta hand om syskonens ragata till mor som är sängliggande på husets övre våning. Men där mitt i Annies helgplaner dyker även grannen Tom (Rheborg) upp med kepsen i handen, med kanske, kanske inte om en förhoppning om att fördjupa relationen. Det är bara det att Tom har svårt att uttrycka sig och det går väldigt trögt för honom. Sen när det uppdagas att Annie och Norman planerar en weekend tillsammans, tillkallas Normans fru Ruth (Bornebusch), som också är Annies och Regs syster.
Japp, ni hör ju, det är bäddat för komplikationer och förvecklingar. Och tack och lov är det långt ifrån fars och buskis. För i fel regissörs händer och med inte fullt lika begåvade skådespelare hade det kunnat bli exakt det, vilket i sin tur hade blivit olidligt. Men jag tackar regissören Emma Bucht som håller inte bara materialet, utan även skådespelarna i strama tyglar. För det jag fastnar för mitt i den lätt tillskruvade komedin, är den vardagliga tonen, som fyller i mellan raderna och mellan de givna poängen och skämten. Det ger komedin äkthet och värme. Och håller mitt intresse rakt igenom alla tre pjäser. Även när tempot stundom sackar.

Foto: Mats Bäcker

Ja, och apropå skådespelarna. Damerna imponerar först och främst. Vanna Rosenberg övertygar och charmar mig med sin Annie, genom att göra henne ovanligt vanlig och det med finfina skiftningar och nyanser i ögon, kropp och ord. Inget annat än fantastiskt. Men vi ska ej heller glömma Bornebusch, som i sin Ruth dominerar varje scen med sin knivskarpa tunga och fysiska komik. Och Maria Kulle, wow! Vilken ljuvlig komedienne! Ibland förs mina tankar till Patricia Routledges karaktär Hyacinth Bucket, förlåt Bouquet, i Skenet Bedrar.
För övrigt är det Rheborg som med sin skönt nedtonade och avskalade spelstil, åter igen överraskar. Av någon anledning lyckas jag alltid glömma bort hur bra han är, för han är riktigt bra. Medan Johan Ulveson är Johan Ulveson på gott och ont, och Erik Johansson gör vad han kan med den lätt ansträngda karaktären Norman. Charm kommer han långt med, men i jämförelse med resten av ensemblens ändå rätt nedtonade spel blir hans notoriska player, mest en krävande spelevink.
Så trots viss tempoförlust och mina invändningar mot konceptet som sådant, är det ändå en imponerande lördagseftermiddag och kväll jag spenderade på Intiman, i sällskap med suverän en skådespelarensemble.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: